Közélet

2016.05.13. 15:26

Feloldották a határzárat Barcsnál, a betonfal és a szögesdrót maradt

Szabaddá vált az út a Horvátország felé utazóknak, visszatért a régi „rendszer” a barcsi határátkelőnél. Bár a migrációs helyzet miatt felállított ideiglenes határzár még áll, a Dráva-híd közepén megszűnt az úgynevezett plusz ellenőrzés, amely során a rendőrség munkatársai újra megnézték az utazók személyi okmányait és belepillantottak a csomagtartóba is.

Jeki Gabriella

A nyári, turisztikailag kiemelt időszakban így újra a régi tempóban és a megszokott ellenőrzési ceremóniákon átesve haladhatnak Barcs és Terezino Polje átlépésével az utazók.

A részleges határzár feloldásáról egy magyar-horvát belügyminisztériumi találkozón döntöttek. A migrációs helyzet változása és a horvát-magyar államközi megegyezés miatt a közúti átkelőhelyeken megszűntek a hídőrségek és több helyen, például a Gyékényes-Koprivnica vasúti átkelőn újra megindult a forgalom. Ez utóbbit korábban a migránsválság miatt zárták be.

Pintér Sándor döntése szerint 2016. március 7-én 12.00 órától vesztette hatályát a magyar–horvát határon korábban elrendelt részleges határzár. A miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben is megjelent, ám azt nem részletezi, hogy a határzár feloldása egyben a határkerítés megszüntetését is jelenti-e. Bár a betontorlasz és a szögesdrót egyelőre még maradt, és a járműforgalom csak egy sávon tud haladni, a menetidő mégis újra csökkent. Jelenleg egy katona teljesít járőr szolgálatot a közúti átkelő és a Dráva-sétány között, így a szakasz védelmét továbbra is biztosítják.

Közben egyre kevesebb katonát látni a barcsi utcákon, úgy tudjuk, számuk drasztikusan csökkent a határmenti városban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a migránsválság miatt kialakult helyzetben Pápáról és Tatáról vezényeltek egy századnyi katonát Barcsra, jelenlétük bizonyítottan jó hatással volt a közbiztonságra. Az Alfa, Bravó és Charlie század honvédjei egy-egy hónapot töltöttek el a horvát-magyar határ védelmével a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!