Közélet

2016.08.30. 16:28

Bejutott a kéményekbe a totális rezsicsökkentés, nem kérhet pénzt a kéményseprő

Parázs szakmai vitát váltott ki annak idején a kéményseprés átalakítása, a csapat már új keretek között látja el feladatát.

Harsányi Miklós

Az ingyenes lakossági sormunkákat huszonnégyen látják el, három státusz feltöltése még folyamatban van.
Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának helyettes szóvivője lapunk kérdésére kifejtette: júliustól ingyenessé vált a lakossági kéményseprés. Nem csak ott, ahol a feladatot a katasztrófavédelem végzi, hanem mindenhol. A megyei jogú városok – amelyek feladata a lakossági kéményseprés rendezése – dönthettek, hogy az ingyenes közszolgáltatást kéményseprőcégeknek adják ki vagy átadják a feladatot a katasztrófavédelemnek.
– Azokon a területeken, ahol a feladatot a megyei jogú városok nem vállalták tovább, ott a katasztrófavédelem, mint szolgáltató jelent meg az év második felében – tette hozzá. – Így történt ez Somogy teljes területén is.

Az átalakulás során a szakemberek is kíváncsian várták a fejleményeket. A helyettes-szóvivőtől tudjuk: a 245 somogyi településen közel 112 ezer lakossági kémény található. Ezek ellenőrzését és tisztítását ugyanazok a képzett kéményseprők végzik, akik eddig is, csak már nem önkormányzati szervezésben, hanem a katasztrófavédelem munkavállalóiként, térítésmentesen. Kérdésünkre megerősítette: az ellenőrzések folyamatosak, a kéményseprők az életveszélyes kémények használatát egészen azok javításáig megtiltják.
– A kémények ellenőrzése gázüzemű- és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén két évente, egyéb tüzelő- és fűtőberendezéseknél évente történik – tájékoztatott. – A kémény ellenőrzése magában foglalja annak tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését. S ahol van, ott a szén-monoxid-érzékelő berendezés ellenőrzését is.– A lakossági sormunkák ingyenessé váltak, a kéményseprőnek ne adjon senki pénzt – közölte Mukics Dániel. – A sormunkába nem tartozó, külön megrendelt munkát is csekken vagy átutalás útján kell rendezni. Ha valahol pénzt kér a kéményseprő az elvégzett munkáért, azt haladéktalanul jelezzék az ügyfélszolgálatunkon.

Ezek is érdekelhetik