Közélet

2016.08.18. 07:37

Elzárják a gázcsapokat: 40 településen szünetelhet a szolgáltatás

Karbantartási munka miatt augusztus végén várhatóan szünetel a gázszolgáltatás, mely megyénkben több mint 40 települést érinthet.

Harsányi Miklós

Varga Ivett az E.ON szóvivője közölte: az FGSZ Földgázszállító Zrt. éves karbantartást végez augusztus 29-én hat órától augusztus 31-én nyolc óráig, mely kapcsán lehetséges gázszünetről kaptak újsághirdetésekben tájékoztatást a környező településeken élők.
Varga Ivett hozzátette: a munkálatok előkészítését végző szakemberek számos körülményt figyelembe véve választották ki az időpontot. Komoly előkészületet igényel a beavatkozás: Kaposváron a Magyar Cukor biogáz üzeme a munkálatok alatt is teljes kapacitással működik, a megtermelt biogáz elsősorban a kórház és a lakosság gázellátásának biztosítását segíti majd.



– Cégünket is érinti majd a gázszünet – mondta Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár igazgatója. – Mivel gázzal működik a festőkemence, ezért semmilyen fémalkatrészt nem tudunk majd festeni. A leállás éppen hóvégén lesz, amikor legjobban pörög a kiszállítás.
A vállalat, mely 340 dolgozónak biztosít megélhetést, már felkészült a karbantartásra: a hétvégi műszak során igyekeznek pótolni a várható kiesést, csakhogy ez többlet költséget jelent számukra.

– A polgármesteri hivatalok, nagy fogyasztók előzetesen levélben kaptak tájékoztatást a várható munkálatokról, a kisebb, technológiai fogyasztókat – például pékségek – az E.ON szakemberei személyesen keresték fel és adtak információt – folytatta Varga Ivett, az áramszolgáltató társaság munkatársa. – Az előkészítést végző szakemberek számos körülményt figyelembe véve választották ki a munkálatok időpontját. Többek között az iskolai szünet, a tömegközlekedés leterheltsége, a várható hőmérséklet és az ezekkel összefüggő szezonális földgáz felhasználás szerepeltek a szempontok között. A szakemberek célja az volt, hogy a lehető legkisebb terhelés mellett végezzék el a szükséges munkálatokat a gázvezeték hálózaton.

Az FGSZ a karbantartási munkálatok keretében egy új betáplálási pontot létesít a meglévő gázvezeték hálózaton, ez a biztonságos és zavartalan földgázellátás érdekében fontos fejlesztés. Arra a felvetésre, hogy miként zajlik a gyakorlatban a feladat, Varga Ivett lapunkat úgy tájékoztatta: a munkavégzéshez kapcsolódóan 29-én reggel hat órától legkésőbb 15 óráig Lengyeltóti és Kaposvár közelében úgynevezett fáklyázást végeznek majd. A műveletet szakemberek felügyelik, a lakosságot nem veszélyezteti, azonban erős hang- és fényhatással jár.
S mire lehet számítani a munka során? A karbantartás alatt a gázvezeték-hálózatba földgáz utánpótlás nem érkezik, a hálózatban már bent lévő földgáz azonban felhasználható a karbantartás időtartama alatt is. Gázipari szakemberek azon dolgoznak, hogy az előre meghirdetett gázszünet a lehető legrövidebb ideig tartson. Varga Ivett kitért rá: számításaik szerint akár az is előfordulhat, hogy a lakosság számára egyáltalán nem vagy csak néhány órára lesz érzékelhető a karbantartás.

Egy ekkora karbantartási munka gondos felkészülést és szerteágazó felkészülést igényel, a szolgáltató számos céggel egyeztetett. A szóvivő kifejtette: annak érdekében, hogy a lakossági ügyfelek ellátását a munkálatok ideje alatt is lehető legteljesebben biztosítsák, az E.ON arra kérte nagy energiagényű ügyfeleit, hogy termelő tevékenységüket szüneteltessék erre a napra. A nagyfogyasztó ügyfelek rendkívül együttműködőek voltak.
– Azért, hogy a kaposvári helyi járatos autóbusz közlekedése zavartalan legyen, a szakemberek a gázüzemű járművek töltését, a közlekedés szervezését úgy optimalizálták, hogy a közlekedésben a karbantartási munkálatokkal járó gázszünet ne okozzon fennakadást – tudtuk meg. – A buszközlekedés a szokásos módon zajlik majd a városban azokban a napokban is.

Az előkészítés kapcsán egyebek mellett arra is gondolni kellett, hogy a kórház számára biztosított legyen a földgáz, s ezzel a meleg víz ellátás. Erre is felkészültek a szakemberek. A szóvivő arról is beszámolt, hogy a cukorgyár biogáz üzeme a munkálatok alatt is teljes kapacitással működik, s a megtermelt biogáz elsősorban a kórház és a lakosság gázellátásának biztosítását segíti majd. Az E.ON szerelői megerősített ügyeletet tartanak, hogy zökkenőmentes legyen a karbantartást követő visszaállás a normál időszakra.

Garantálják az ügyfelek biztonságát

– A szolgáltatónak általános szerződési feltétele van, mely tételesen felsorolja az összes fontos tudnivalót – reagált megkeresésünkre Novák Ferenc, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke, aki szerint az ilyen helyzetekhez alkalmazkodni kell. Bizonyos időszakonként el kell végezni az előírt karbantartást, annak érdekében, hogy folyamatosan rendben legyen az ellátás. Fontosnak nevezte a beavatkozást, s egyúttal az is lényeges, hogy a lakosság, a vállalkozások és az önkormányzatok is időben értesüljenek a munkálatok megkezdéséről, annak várható időtartamáról.
A munkálatok 49 település földgázellátásában okozhatnak szolgáltatásszünetet, így többek között Alsóbogát, Bárdudvarnok, Bőszénfa, Igal, Kadarkút, Kaposhomok, Kaposújlak, Kaposvár, Lengyeltóti, Magyaregres, Mernye, Mosdós, Osztopán, Somogyjád és Taszár mellett Táskán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!