Közélet

2016.08.05. 12:29

Keszegemet hajtom: a vendég még keresi a balatoni halat

Az, hogy nincs a Balatonon halászat, még ma is új információ jó néhány vendégnek, sokan rácsodálkoznak, hogy balatoni hallal nem tudnak szolgálni a büfék, sütödék, éttermek – ez a tapasztalata tag-vállalkozásaik köréből Kertész Rezsőnek, a Kisosz somogyi társelnökének. A vendéglősök lassan megbékéltek a helyzettel, ez már a harmadik szezon a balatoni halászat 2013. decemberi leállítása óta. Tartja

Fónai Imre

Tartja magát azonban a vélekedés (igaz, akadnak, akik vitatják), hogy a balatoni hal íze összehasonlíthatatlanul jobb, mint a más tavakból, tengerekből származó halaké.
– Ezen a téren is, mint általában, a kompromisszum talán jobb megoldás volna a merev tiltásnál – vélekedett Kertész Rezső. – Legalább a horgász adhassa el az általa kifogott halat a vendéglőknek, de ugyanígy az odahaza főzött jó minőségű házi gyümölcspálinka értékesítését is lehetővé lehetne például tenni.Az északi parti Gyenesdiáson a helyi önkormányzat hozta létre öt éve az első Balatoni hal- és termelői piacot. „Kezdetben valódi halpiacként működött a vásár, a halgazdálkodási zrt. jégágyon árulta a friss halat” – idézte föl a Magyar Időknek Belenta Réka, a gyenesdiási hivatal munkatársa. A halgazdálkodás a halászat betiltása után nem működtette tovább a standját, a piac legnagyobb halsütödéje az önkormányzat tulajdonába került. Hóbár Péternél kapható fogas, ponty, harcsa és keszeg is. A keszeget Kazahsztánból szállítják, a pontyot tenyésztőktől, a harcsát pedig gyakorlatilag az ország bármely távoli pontjáról próbálja beszerezni, a fogas elvileg az EU-ból, azon belül Szlovákiából, illetve gyaníthatóan a Duna-deltából származik a vendéglős szerint. Hozzátette: mindegyik halfajta kiváló minőségű.

– A törvényalkotók túlzásba estek – nyilatkozta a Magyar Időknek Hóbár Péter. – Szakembereknek kellene felügyelni a Balatont és annak élővilágát, és észszerű döntések mentén kellene rendbe tenni a halászatot, horgászatot. Tervszerű telepítések kellenek, és egy megfelelő kvótarendszerrel kordában lehetne tartani a halállományt.
Gyenesdiáson 12 mázsa keszeget szolgáltak fel az idei nyolcadik Keszegfesztiválon, persze, nem balatonit. A település vezetése többször is jelezte már aggályait az illetékes szaktárca felé, javasolva, hogy szigorú korlátok között újra tegyék lehetővé a halászatot a Balatonon az éttermek, a turisták, és a horgászok érdekeinek, igényeinek egyaránt megfelelve.

A másfél tonna és a negyven tonna

„A harmincas években még 250 tonna süllőt fogtak a balatoni halászok, tavaly már csak ennek a századrészét, két és fél tonnát. Ebből másfél tonnányit értékesített a társaság vendéglátó egységeknek, mert többre nem volt igényük, ehhez képest vagy negyven tonna süllő fogyott el a nyári szezon során...” – nyilatkozta lapunknak 2014. novemberében Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik