Közélet

2016.08.07. 10:36

Összefogás tégláról téglára: a tornacsarnok után a gimi is cél a somogyi faluban

Kevés olyan iskola lehet az országban, amelyik önerőből – nem is központi forrásból – képes, vagy képes lenne bármilyen fejlesztésre, nemhogy egy egész tornacsarnok megépítésére, hiszen az állami intézmények az utóbbi években ilyen téren leginkább csupán az uniós forrásokra támaszkodhattak. A bodrogi iskola ebben, és sok másban is kivétel.

Szűcs Tibor

 A „Jó az Úr” Bodrogi Baptista Gyülekezet által fenntartott Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, ha minden a tervek szerint alakul, belátható időn belül egy tekintélyes méretű tornateremmel gazdagodik a baptista gyülekezet és a település közössége összefogásának köszönhetően, önerőből és adományokból. Szombaton a már még csak alapjában és megvásárolt építőanyagában meglévő létesítmény építésének megsegítésért rendeztek rendhagyó mini fesztivált a falu szélén lévő halastónál, ahol körülbelül ötszáz embert láttak vendégül. A nagyjából hasonló lélekszámú település apraja-nagyja összegyűlt a barátok, ismerősök mellett. Az Eredi tópart-y fantázianevű jótékonysági családi napon minden belépőjegy árából és egyéb fogyasztásból keletkező bevétel a bodrogi iskola tornatermében hasznosul a jövőben.– Még az előtt kezdtük el a rendezvény szervezését, hogy tudtunk volna a tornaterem építésének tervéről, de ahogy kiderült, szinte automatikusan arra gondoltunk, hogy felajánljuk a bevételt – mondta Erdei Norbert, aki két fivérével együtt a halastó tulajdonosa, s nem mellékesen, mint arról lapunk is beszámolt, néhány hete egy időközi választás eredményeként Bodrog új polgármestere is.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Elkészült a 25 méteres sütemény, fotó: Juhászné F. Andrea
[/caption]
Hozzátette: szeretnék, ha évente ismétlődne a családi fesztivál a tó partján, de az sem elképzelhetetlen, ha egy esztendőben többször hasonlóra vállalkoznak. Mint megtudtuk, rengeteg felajánlást kaptak a szervezők a helyi önkéntes tűzoltók és a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület közös bemutatójával, Szabó Balázs koncertjével, a terepralizással, csúszdapályás és rekeszmászós erőpróbával színesített program megvalósításához.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Sakkcsata az árnyékban, fotó: Juhászné F. Andrea
[/caption]

A helyi civil szervezetek a foltvarrók és a nyugdíjasok egyesületéig mindenki képviseltette magát valamivel, míg a Bodrog SE halászléje rotyogott, addig a helybéli asszonyok egy 25 méteres sport szeletet készítettek a vendégek számára – hiszen ekkora lesz a sportcsarnok is, tudtuk meg a rekordgyanús édesség mérete után kérdezősködve. Unatkozni nehezen lehetett, aki nem a veterán járműveket és a hatvanas évek autócsodáit szemlélte, az belebonyolódhatott egy szimultán sakk-csatába Máthé Gáspár vagy Dankházi András mesterekkel.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Végh István (Turek), bodrogi amatőr festőművész helyben alkotott két festményét árverésen lehetett megvenni. A befolyt pénz ugyancsak a tornatermet gyarapítja (fotó: Juhászné F. Andrea)
[/caption]

– Az iskola folyamatosan növekedett és szükségessé vált, s nem csak a mindennapos testnevelés miatt, hanem egyébként is, hogy a meglévő tornaszoba helyett tornateremben gondolkodjunk – mesélte a helyszínen Paróczi Zsolt, intézményvezető és lelkipásztor, aki 23 esztendő után hivatalából elköszön Bodrogtól, mert a jövőben Szigetszentmiklóson lát el szolgálatot. – Ebbe tettük bele az életünket a családunkkal és jó dolog látni, hogy van folytatása, nekünk nagy öröm ez a rendezvény és a tornacsarnok is, egyáltalán nem érzem úgy, hogy véget ért valami – emelte ki kérdésünkre. 

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Veterán autócsodákban sem volt hiány
[/caption]

– Pályázati lehetőségünk az iskola méretéből adódóan nem igazán adódott, ezért döntöttünk úgy, hogy amint az intézményünknek, úgy ennek is önerőből nekifogunk az iskola mögött lévő területünkön. – Az alapbetonozás első fázisain az elmúlt héten itt járt negyven fős észak-ír vendégcsoportnak is köszönhetően túlestek, s az építőanyag jelentős részét is előre megvásárolták, elkerülve ezzel a kereskedelem gyorsan változó piaci buktatóit. – A belső területe, a pályarész 12-szer 24 méteres lesz, ehhez természetesen az egyéb kiszolgáló és funkcionálisan kötelező helyiségek is tartoznak, maga az építkezés pedig körülbelül hatvanmillió forintba fog kerülni a végén. Mint megtudtuk, a befejezést egy-másfél év múlva tervezik.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tereprali bátraknak, fotó: Juhászné F. Andrea
[/caption]

Gimnáziumot is szeretnének

A gyülekezetnél célokban soha nem volt hiány, az első osztály 15 fővel indult a baptista közösség által fenntartott iskolában, most 133 általános iskolásuk van, amihez társulnak még az óvoda és zeneiskola nebulói, gyülekezetük Kaposváron is nyitott egy, a bodroginál nagyobb óvodát. – Hiszem azt, hogy Isten megsegít, s van még vágyunk, hogy a kastélyépületbe néhány éven belül egy kis létszámú gimnáziumunk is működjön, hogy legyen ilyen téren is folyatása a munkánknak – árulta el Paróczi Zsolt az egyáltalán nem mindennapi középiskola-alapítói tervet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!