Közélet

2016.09.28. 12:48

Népszavazás: még lehet átjelentkezni és mozgóurnát kérni

Arra is van lehetőség, hogy valaki ne a bejelentett lakcíme szerinti szavazókörben voksoljon, ám ehhez át kell jelentkeznie oda, ahol élni kíván a jogaival.

A. V.

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? kérdésre írta ki július elején Áder János köztársasági elnök a népszavazást október másodikára, vasárnapra.
– A népszavazáson a választójoggal rendelkezők vehetnek részt – mondta Vörös Tamás, egykori megyei főjegyző, választási szakértő –, vagyis az idehaza és külföldön élő magyar állampolgárok. A magyarországi lakcímmel rendelkezők közül az itthon élők a szavazókörökben, a külföldön tartózkodók a külképviseleteken adhatják le voksaikat, míg a hazai lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.
Ahhoz, hogy valaki szavazhasson, szerepelnie kell a választói névjegyzékben, s erről már értesítést is kapott a választási irodától. Ha erre még nem került sor, akkor ezt jelezni kell az irodánál, s kérvényezni kell a névjegyzékbe sorolást.

– Arra is van lehetőség, hogy valaki ne a bejelentett lakcíme szerinti szavazókörben voksoljon – tette hozzá a választási szakértő –, ám ehhez át kell jelentkeznie oda, ahol élni kíván a jogaival. Erre szeptember 30-án, pénteken délután négy óráig van lehetőség, s előzetesen ugyaneddig lehet kérvényezni a mozgóurnát is.



A választás október 2-án reggel hattól este hét óráig tart majd, ezen a napon délután háromig mozgóurnát is igényelhet az adott szavazóbizottságtól, aki korábban ezt nem tette meg.
A voksoláshoz személyazonosságot igazoló dokumentum, vagyis személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél, illetve lakcímkártya szükséges – mondta az egykori megyei főjegyző. – A levélszavazatoknak október elseje éjfélig kell beérkezniük a Nemzeti Választási Irodához, a külképviseletekről pedig október 6. éjfélig küldik meg a voksokat. Utóbbiak esetében 7-én lesz urnabontás, így hivatalos végeredmény csak ez után születhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!