Közélet

2016.11.29. 14:35

A 70. házassági évforduló: 93 évesen a legnagyobb szerelemben

Közösen hetvenkedhet az elmúlt évtizedekkel egy kiskorpádi házaspár: a 93 éves Hóvári János bácsi és 90 éves felesége, Irénke néni a 70. házassági évfordulójukat tartják. Az idős férfi minden reggel a Somogyi Hírlappal kezdi a napját, ezért tartotta fontosnak, hogy az újságot is értesítse arról, hogy eljött a várva várt esemény.

K. G.

– Hetven évvel ezelőtt ismertük meg egymást egy augusztus 20-ai búcsún. Illetve én már ismertem őt, de akkor melegedtünk össze, és decemberben már házasok voltunk – idézte fel az idős férfi. – A biztonságot kerestem benne, és bíztam abban, hogy őszinte lesz a vonzalma, amit a házassággal pecsételtünk meg. Végtelenül örültünk annak, hogy három gyönyörű gyermeket hoztunk a világra.
Hóvári János Nagybajomban volt kisiparos, egész életét a bádogos szakmában élte le. Bár egy időre az 1950-es években be kellett szüntetnie az ipart, mert olyan körülményeket teremtettek, hogy nem kaptak alapanyagot.– Eljöttünk Kiskorpádra Nagybajomból, itt egy ősi házat vettünk, és el kellett dönteni, merre menjünk, mert munka nélkül nem lehet élni – folytatta élete történetét. – A Pamutfonóhoz kerültem, mint üzemi bádogos. Ott eltöltöttem 15 évet, és később is dolgoztam nekik, mert nem volt olyan szakember, aki meg tudta volna csinálni, amit én: a gépek csőrendszerét kellett javítanom. Később visszamentem a nagybajomi kisipari szövetkezetbe 17 évre. Végül 1984-ben mentem nyugdíjba. Akkor azt mondtam magamnak: 60 éves vagyok, de még nagyon sok tervem van, amit nem valósítottam meg. Kilencven évesen még méhészkedtem, 200 családdal foglalkoztam.

Hét unokájuk és hét dédunokájuk van – a házaspár három gyermeke közül a legidősebb leány agrármérnök, a fiuk történész, a legkisebb lányuk pedig háziorvos Szabadszentkirályon. Nála pihen Irénke néni, mert szüksége van az állandó orvosi felügyeletre.
– Én ott nem tudok megmaradni, mert akármerre nézek, minden idegen számomra. Itt azonban minden a kezem munkája – mutatott körül a házában Hóvári János. – 93 évesen a feleségemmel most vagyunk a legnagyobb szerelemben! Talán még fiatal korunkban sem volt ilyen. Én imádom őt, ahol van, ő meg engem, ahol vagyok. Büszke vagyok arra, hogy együtt maradtunk, és fiatalon nem engedtem a csábításnak. Ezért is élek olyan nyugodt, tiszta életet.
Irénke néni is elégedetten tekint vissza az elmúlt évtizedekre.
– Volt benne vihar, de sok szép időszak is – mondta. – De a legtöbb a munka, amit szorgalmasan csináltunk egy életen át...

Ezek is érdekelhetik