Közélet

2016.11.20. 14:13

A gulágtól a szuperhatalomig - a magányos hősök ideje lejárt

Nagy sikerű előadást tartott Bertalan Péter történész a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a Gulágtól a Szovjetunió szuperhatalmáig címmel.

K. G.

– A rendhagyó történelemórákon éppúgy, mint kutatóként a legmodernebb eredményekre támaszkodom. Akár a Gulágnak, akár a Szovjetunió 1945 utáni történelmének a forrásai most kezdenek előtérbe kerülni – mondta a Kaposvári Egyetem docense, a társadalomtudományi tanszék vezetője. – A KGB utódszervezetének forrásai a történészek, a társadalomtudományi trendekkel foglalkozók számára kincsesbányát jelentenek. Remélem, hogy az én számomra is tartogatnak meglepetéseket, melyekkel gazdagítható a történelemtudomány.



Bertalan Péter előadásában újszerű, hogy folyamatában vizsgálja a sztálini munkatáborok történetét.
– A legtöbb előadás a gulagra fókuszál, én arra próbálok választ adni, hogyan függ össze a Szovjetunió történetével. Az az emberanyag, amelyet a kelet-közép-európai országokból a megszálló szovjet csapatok a gulagra vittek, méghozzá különböző lágertípusokba, a Szovjetunió 1945 utáni szuperhatalmi státuszához, ha mással nem, a munkájával járult hozzá – fűzte hozzá Bertalan Péter. – Emberek tűntek el a gulág poklában, családok mentek tönkre, de közben felnőtt egy atomütőerővel rendelkező szuperhatalom, amely 1989-ig az USA-val együtt a világ sorsát meghatározta. Ez napjainkra is kihat, mert Oroszország geopolitikai, stratégiai gondolkodásában Közép-Európa ma is jelentős szerepet játszik. Bizonyítható, hogy ez a XX. századi helyzet szerves függvénye .Nincs új a nap alatt: a nagyhatalmak ma ugyanúgy meztelen politikai érdekekben, gazdasági befolyási övezetekben gondolkodnak, mint a Római Birodalom.

Bertalan Péter több kelet-európai levéltárba eljutott, és most újra ritka források nyomába ered. Olyan országok levéltárait akarja felkeresni, ahol a történelemtudomány most átértékelődik, és új értelmezést kap. Ez most a kelet-közép-európai országokra igaz, ahol újraírják a régió történetét. Ebben szeretne egy transzegyetemi kutatócsoporttal részt venni. Összedolgoznak, tette hozzá, mert a modern tudományban csak team munkával lehet előre jutni, a magányos hősök ideje lejárt, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!