Közélet

2016.11.25. 16:24

Barcson is bemutatták a roma holokausztról szóló filmet

Kaposvár, Csurgó és Szentborbás után negyedik állomásként Barcson is levetítették annak a dokumentumfilmnek az eddig elkészült részeit, melyet támogatással készítenek a roma holokausztról.

Gy. Zs.

Balogh Imre, a cigány kisebbségi önkormányzatok megyei társulásának elnöke elmondta, a teljes dokumentumfilm hossza 55 perc lesz, mely részben archívumok anyagaira épül, szakemberek bevonásával helyszíni forgatások is történtek, többek között Auschwitzban. Próbálták a túlélők leszármazottait is megkérdezni, s térségi, somogyi, baranyai, tolnai vonatkozásokat is felderíteni.



Balogh Imre úgy véli, hiánypótló film készül, hiszen tudomásuk szerint nem született még hasonló alkotás a témában. Hozzátette, a bemutatás során abban bíznak, hogy olyan lehetőségek is a előkerülnek, mely a film befejezéséhez szükséges forrásokban segítene.
Kalányos István író, roma jogvédő számos helyen felszólal a holokauszt megemlékezések alkalmával. Elmondta, a film egyik fontos üzenete, hogy soha ne fordulhasson elő újra az a borzalom, ami a második világháborúban történt.
Balogh Imre szerint akkor tárják a teljes filmet a nagy nyilvánosság elé, amikor az minden szakmai körülménynek és szempontnak megfelel majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!