Közélet

2016.12.08. 07:42

Tucatnyi ügyet kell újrakezdeni az AB-állásfoglalás után

Az AB határozata szerint „alkotmányos követelmény, hogy a büntetőügy további elintézésében ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el.”

A. V.

Precedens, a hazai ítélkezési rendszert alapjaiban megváltoztató döntést hozott a siófoki trafikos gyilkosainak ügyében kedden a Pécsi Ítélőtábla. Az első fokú verdiktet hatályon kívül helyezve új eljárásra kötelezte a Kaposvári Törvényszéket egy november 28-i alkotmánybírósági (AB) állásfoglalásra hivatkozva: miután a perben ítéletet hozó bíró már a nyomozati szakban is eljárt, ezzel az AB szerint sérült a vádlottak tisztességes eljáráshoz való joga és a pártatlanság.



Az AB határozata szerint „alkotmányos követelmény, hogy a büntetőügy további elintézésében ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el.” Az ítélőtábla erre hivatkozva megjegyezte, az AB ezzel olyan eljárásjogi helyzetet teremtett, hogy a másodfokú bíróságnak nem volt más lehetősége mint a törvényszék ítéletének hatályon kívül helyezése. A grémium azt is megjegyezte: az AB-állásfoglalás alapján minden olyan folyamatban lévő ügyben, melyben fennáll, hogy az eljáró bíró nyomozati bíróként is tevékenykedett – vagyis akárcsak egy előzetes letartóztatás meghosszabbításáról döntött – újra kell majd kezdeni az eljárást. Ez akár több száz ügyet is jelenthet a honi törvényszékeknek, s akadnak majd köztük olyanok, melyeknek megoldhatatlan feladatot jelent majd ezek letárgyalása.

– Pontos számítást ennyi idő alatt nem végeztünk még – felelte lapunknak Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője, aki megyei bíróként maga is érintettje a változásnak –, de legalább tucatnyi pert érint az alkotmánybírósági állásfoglalás. Ráadásul több ügyben már megszületett az elsőfokú ítélet, vagyis az ítélőtáblára kerültek a fellebbezések miatt, ezekben természetesen hasonló folytatásra számítunk, mint a keddi, siófoki esetben. Vagyis első fokon újra kell majd kezdeni az eljárást. Természetesen tartjuk magunkat a pécsi döntéshez, s a folyamatban lévő ügyekben már nem születnek ítéletek, ha felmerül a tárgyalásvezető szerepe az eljárás korábbi szakaszában.

A törvényszéken az érintett bírák ügyeleti rendszerben vesznek részt a tárgyalások előtti eljárásokban, vagyis véletlenszerűen dől el, ki, melyik ügybe kapcsolódik be, s ettől független az egyes esetek kiszignálása.
– A jövőben tehát erre figyelni kell majd – folytatta Vadócz Attila. – Eddig ezzel ugyanis senki sem foglalkozott, csak az volt irányadó, hogy a nyomozati szakban eljáró bíró nem ítélkezhetett az adott ügyben. Az biztos, szükség lesz néhány hétre, míg beáll az új rendszer, s alapvetés, amellett, hogy ne legyen törvénysértés, ne kelljen utaztatni az ügyeket.
Nehézséget azonban bizonyosan okoz majd a változás, hiszen akad olyan per, melyben húsz vádlott és megannyi tanú szerepel, s már közel két éve tart az elsőfokú eljárás, ám az új értelmezés szerint újra kell majd kezdeni az egész tárgyalást.

A hivatkozott rendelkezések

Az Alkotmánybíróság döntésével alaposan felforgatta a törvényszékek mindennapjait. Az AB szerint a büntetőügy további elintézésében "ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bírói feladatokat látott el, ugyanis azzal szükségszerűen együtt jár a bizonyítékok bizonyos szintű, de mindenképpen előzetes értékelése." E körben nincs alapvető különbség a nyomozási bíró, az előzetes letartóztatás egy éven túli hosszabbításáról döntő egyesbíró, vagy az előzetes letartóztatás elrendelése, illetve meghosszabbítása tárgyában másodfokú döntést hozó tanács tagjainak feladatai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!