Közélet

2017.02.26. 13:26

Ezúttal melegen ajánlották a fehér- és vörösborokat

Lelket és kezet melengető nemes nedűk forrósították a hangulatot a februári csípős hidegben a marcali Piac téren. A Borforraló fesztiválon ezúttal melegen ajánlották a fehér. és vörösborokat.

Vigmond Erika, Szabó Balázs

A bornak óriási életereje van, kimutatták, hogy napi két-három deciliter, tíz-tizenkét évvel növeli meg az ember életét. Egyes borászok szerint, magának a forralt bornak ráadásul fantasztikus élvezeti értéke van: a boron felül a fűszerek is egy pluszt adnak hozzá, melyek egészségjavító hatással is bírnak. Ezt szem előtt tartva, csaknem 1000 liter bort forraltak meg összesen a fesztiválon a versenyző csapatok.

Csokis-kókuszos forralt bor

Citrom, narancs, szegfűszeg, fahéj, ánizs és még sok más különleges fűszerekkel bolondították meg a borokat a marcali és környékbeli baráti társaságok. Bár díjat nem nyert, de igazi különlegesség volt a csokis-kókuszos forralt bor, másnak a mandulás ízesítésű bor jött be, de természetesen voltak klasszikus forralt bor hívők is. Az idén a forralt borokat a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendjéből Husz Mária krónikás, Gyurkó Kata pohárnok és Répásyné Gárday Szilvia kredencérió zsűrizte. A legtöbb pontot a harmonikus egyensúlyban álló fűszerek ízhatásával lehetett kiérdemelni. A zsűri szerint az egyensúly kényes: a nem megfelelő cukrozással, valamint a fűszerek mennyiségi arányának eltolódásával máris billen a mérleg nyelve. Dobogós helyet foglalhatott el a Boronkai Öregek és a Gólya utca csapata, valamint a Mester Team.

A borokhoz járt még langalló, lilahagymás zsíros kenyér, vagy éppen töpörtyűs, diós, paprikás pogácsa, káposztás hajtóka is kóstolásra. Sütő László, Marcali polgármestere köszöntőjében a jó borok mellé jókedvet is kívánt, ami természetesen nem is maradt el. A versenyt kísérő kulturális programokban a bor szeretetét, a mulatozás hangulatát teremtette meg a szervező Kulturális Központ – amíg csak kitartott a bor, éjszakában nyúlóan tartott a vigasság is.



Jubilált a Csurgói Nemzetközi Borverseny

A Csurgói Csokonai Borlovagrend 20. nemzetközi borversenyére négy ország 21 településéről összesen 135 minta érkezett a 16 tagú zsűri elé.
– A zsűri nagy örömmel végezte a munkáját, hiszen kevés helyen lehet a borfajtáknak ilyen széles palettáját egyszerre kóstolni – árulta el Ilia Csaba főszervező.
Számos termelőhelyről érkeztek minták, így Erdélyből, Szlovákiából, az Istriáról, Gyurgyevácról, Székesfehérvár környékéről, Bolhóról, továbbá a Drávamelléke magyar oldaláról, de természetesen helyi borok is részt vettek a megmérettetésen.

Jól teljesítettek a magyar borok

A fehérbor kategóriában arany helyezést ért el Zlatko Sonenšajn Đurđevac termelőhelyről érkezett, 2015-ös évjáratú Traminac Ledena Berba-ja. Vörösbor kategóriában arany minősítést kapott Vina Laguna Istria termelőhelyről érkezett, 2013-as évjáratú Festigia Merlot-ja. Rozé kategóriában egy arany született, melyet Horváth Vilmos iharosi 2016-os évjáratú Cabernet Kékfrankos rosé-ja kapott.
A magyar borok is szépen teljesítettek. Fehérbor kategóriában arany helyezést ért el Ureczky Attila csurgói 2016-os Királyleánykája. Vörösbor kategóriában ezüst helyezést ért el Ureczky Attila csurgói 2016-os évjáratú Cabernet Sauvignon-ja. Rozé kategóriában a magyar aranyon túl Hudák Tibor bolhói 2016-os Merlot rosé-ja kapta a legmagasabb pontszámú ezüst helyezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!