Közélet

2017.03.29. 15:28

Békésből, Borsodból csábítják a munkaerőt a Balatonhoz

Egyre égetőbb gond a munkaerőhiány a vendéglátásban és a kereskedelemben, akadnak olyan vállalkozók, akik Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is keresnek a nyári szezonra felszolgálót, konyhalányt vagy épp szakácsot.

Harsányi Miklós

Számos balatoni vendéglős állítja: időjárás- és programfüggő az idény. Ezért abban bíznak, hogy a természetfelelős kegyes lesz hozzájuk, s nemcsak a fő-, hanem az elő-, illetve az utószezonban is vendégek tömege érkezik a Balaton déli partjára, ahol fesztiválok, színes, izgalmas rendezvények sokasága fogadja őket.



Már tavaly is gondot okozott a munkaerőhiány

– Somogyban mintegy 2500 vendéglő és közel 4600 üzlet, kisebb-nagyobb bolt működik – mondta szerdán Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke a közgyűlés utáni kaposvári sajtótájékoztatón. – Már az elmúlt évben is jelentkezett a munkaerőhiány, s a vállalkozók részéről komoly várakozás előzi meg a 2017-es szezont. Sokan Ausztriában vállaltak munkát, a hazai bérek másfél-kétszereséért, s így számos vendéglátóhelyen már megindult a munkaerő-keresés. A problémát enyhítheti, hogy nyilván az idén is több száz diák akar majd elhelyezkedni a balatoni üzletekben, éttermekben, büfékben, csakhogy ők júliusban és augusztusban tudnak munkát vállalni. Az előszezon viszont jóval korábban megkezdődik.

A szakma jövője attól függ, milyen az utánpótlás

A Kisosz egyebek mellett a foglalkoztatással, illetve az adózással kapcsolatos szakmai kérdésekben igyekszik segíteni a somogyi vállalkozóknak, másrészt június 7-én újra megszervezi a hagyományos balatonszárszói szakmai rendezvényét.
Makkos Péter, a szervezet fonyódi csoportvezetője rámutatott: igyekeznek helyzetbe hozni a cégvezetőket, így a jogszabályváltozásokon kívül tanácsadással is foglalkoznak. A szerdai rendezvényen Kisosz emlékplaketteket is átadtak: díjat kapott Ambrus Zoltán egyéni vállalkozó, aki a balatonfenyvesi Pozsonyi úti strandon található vendéglő tulajdonosa. Hosszú időn keresztül tisztességgel végzett szakmai és Kisosz munkája elismeréseként vehette át az elismerést. Díjat kapott Elter Imre, aki Zamárdiban üzemeltet büfét valamint a kaposvári Limbek Csaba.
– A két éttermünkben – Corner, Trattoria – összesen 29 tanulót foglalkoztatunk – mondta Limbek Csaba. – Úgy vélem, a szakma jövője jórészt attól függ, milyen lesz az utánpótlás. Mi a minőségi, kitartó munkában hiszünk, s ezt a szemléletet kívánjuk átadni a következő nemzedéknek is. Sokat kell dolgozni, s szerteágazó feladat vár a fiatalokra, s épp ezért rendkívül fontos a szakmai elhivatottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!