Közélet

2017.04.04. 16:15

Füsttel teli sátorban kerestek egy babát a döntősök

A füsttel teli sátorban játékbaba, egy üveg víz és sisak után kutattak a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny döntősei kedden a megyeszékhelyen, s az activity és az elsősegélynyújtás mellett tűzoltásban is jeleskedtek. Kirobbanó formában voltak az ifjak, ezúttal nyolc általános- és középiskola diákjai mérkőztek meg.

Harsányi Miklós

– Azonnal fordulj jobbra – adta ki a parancsot rádión társainak Várhelyi Zoltán, a barcsi Dráva-Völgye szakközépiskola tanulója, eközben a többiek – Sántics Dávid, Gelencsér Richárd, Kovács János – bekötött szemmel botorkáltak a labirintusban. A cél előtt nem sokkal már biztonságban érezhették magukat, persze a szervezők találékonyságának köszönhetően az utolsó métereken az útjukban álló fadarab is tesztelte éberségüket. Huszonötödször rendezték meg a versengést, ahol a tűzcsapkulcs és a sugárcsövön kívül a különféle védőfelszerelések felismerése is pontot hozott. Rajz és körülírás: nem volt könnyű a katasztrófavédelmi activity, időnként emlékezetes produkciók születtek.Mi a teendő, ha kilép medréből a Kapos?

– Éles helyzetben is megállnák helyüket a diákok – jegyezte meg az egyik szakember a nyúlgátépítésénél. A jókora zsákokból pillanatokon belül kiépült a kívánt védmű, ahol azt mutatták be, mi a teendő, ha kilép medréből a Kapos. Mikoláné Kovács Edit, a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály általános iskola pedagógusa örömmel nyugtázta, hogy a számítógép és a mobilozás világában még mindig sokak érdeklődését kelti fel a verseny. Ezúttal két csapattal neveztek be, s remek formában volt az Imre Bence, Kovács Dorottya, Gamos Dominika, Mészáros Zoé alkotta csoport is.
Végeredmény: a balatonföldvári és a marcali csapat képviseli megyénket az országos döntőn.

Tábornoki szemle

S hogyan lehet kihozni egy játékbabát a sátorból, ahol a füsttől szinte semmit sem lehet látni? Talpraesettség mellett a gyorsaság is lényeges, a pontszerzés érdekében a többi elrejtett tárgyat is fel kellett kutatni.
– Sikerült megtalálni mindegyiket – lelkendezett egy fiatalember, s az akció zárásaként puttony fecskendővel lőtték le az állványra helyezett műanyag kupakokat. Wéber Antal dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint példaértékű a fiatalok helytállása, felkészültsége. S azt sem tartotta kizártnak, hogy néhányan közülük esetleg később a tűzoltóságnál, katasztrófavédelemnél folytatják pályafutásukat. Korábban erre már volt példa.

Tartósított biztonság

Hajzselé, videokazetta, készpénz, tartós élelmiszer, személyes okmányok, gyógyszer és gyermekjáték: a túlélő csomag összeállításakor egyebek mellett ilyen tárgyak közül válogattak a versenyzők.
– Tempó, tempó – nógatta az egyik diák társait, bár a sebességre nem lehetett panasz. A külső szemlélődő számára kitűnt: a begyakorlott mozdulatok gondos felkészülésre utalnak. A marcali Noszlopy Gáspár iskola diákjai is kiválóan megoldották a feladatot, s ezután következett mocsárjárás: négy lány – mondani se kell, a túlélőcsomaggal kézben – sikeresen leküzdötte az akadályt.

Ezek is érdekelhetik