Közélet

2017.06.23. 17:27

Együtt ünnepeltek a friss diplomások

Diploma átadó ünnepséget tartottak pénteken a Kaposvári Egyetemen: délelőtt az agrár- és környezettudományi, illetve a gazdaságtudományi és a Rippl-Rónai Művészeti Kar hallgatói vehették át oklevelüket, délután a pedagógiai kar végzőseit búcsúztak a campustól. Családok és barátok együtt ünnepeltek a végzős fiatalokkal, 376-an kaptak diplomát.

Harsányi Miklós

Prof. dr. Szávai Ferenc rektor – Szentgyögyi Albertet idézve – azt mondta: az egyetem a legmagasztosabb intézmény, amit a társadalom magából kitermelt. Műhely, ami az igazság keresésével jegyezte el magát, a szellemi szabadság őre, a fejlődés korlátlan letéteményese.
– Szerencsések vagyunk, mert Kaposváron is kitermelte magából a mi elődeinket: Guba Sándort, Baka Józsefet, Anker Alfonzt, Leitner Sándort, Horn Pétert  – folytatta. – S mivel az igazság keresésével köteleztük el magunkat, így nagyon sok mindenbe beleütköztünk az elmúlt fél évben is: sok ellenérdekeltség, gazdasági likviditás megteremtése, nézetkülönbségek, de eltökélten haladtunk az általunk elképzelt jövőbe. S a mai ünnepi beszéd fő üzenete mégis csak az összefogás. Itt vannak a társintézmények vezetői, demonstrálva azt, hogy az agrár-felsőoktatásban igen is össze kell fogni, magunknak kell megteremteni a jövőképet, az álmot, hogy milyen legyen a jövő. Ez az összefogás jellemezte a közös rektori kancellári kabinetet is: hatékonyabbá tettük a munkát, de  összefogtunk a várossal, megyével, társadalmi szerepvállalást hajtottunk végre. Persze vannak vitáink, ez nem kérdés, azonban gyakran a megtett út, amire lehetőségünk nyílott vagy három, vagy öt vagy hét éven át, az fog majd bennünket jellemezni.



A rektor rámutatott: az új intézményfejlesztési terv, a nemzetközi kapcsolatok egyre intenzívebbé váltak az elmúlt időszakban. S az új felsőoktatási koncepció egy új szakasza érkezett el, ami már a struktúrákat érinti, azaz az agrárképzést, a pedagógusi és informatikusi területeket is. Szávai Ferenc kiemelte: a módszer felülről, az érintettek nélkül nem vezetett eredményre, de összefogtak a Magyar Tudományos Akadémiával is, s mindazokkal, akik úgy érezték, hogy ez a módszer így nem megfelelő. Érdemi átalakítás nélkül, intézmények összevonásával valójában nem lehet eredményt elérni, ezt mutatta az elmúlt időszak. Maga a fokozatváltás a felsőoktatásban, az új koncepció teljesen mértékben üdvözlendő, s ezt a Kaposvári Egyetem eddigi útja is alátámasztja.



– Önöknek is van egy útja kedves friss diplomásaink – köszöntötte a végzősöket a rektor. Hozzátette: ez az út érdemessé tette önöket arra, hogy a diplomát birtokolják. Megszerezték azt a tudást, ismeretanyagot, amivel készséget szereztek ahhoz, hogy az ismeretek világába elérkezzenek.
Szávai Ferenc örömtelinek nevezte, hogy a Kaposvári Egyetem megőrizte helyét a különböző rangsorokban nagyon előkelő helyen. Ugyanakkor az is nagyon fontos vizsgálni, ha egy hallgató bekerül az egyetemre, hová jut el a diploma megszerzésekor.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kattintson a képre a további képekért!
[/caption]

– Kívánom, hogy az itt eltöltött évek, az egyetem falai között megszerzett tudás, élmények sokasága, tanáraik embersége, szeretete elegendő éltető erőt adjon önöknek a mindennapok helytállásához, küzdelmeihez – emelte ki Szávai Ferenc. – Azt is kívánom önöknek, hogy ne csak kitűnő, hanem hasznos emberekké is váljanak, mert egy közösség, egy nemzet számára fontos, hogy sokan legyenek, akik saját életükben sikeresek, de ennél is fontosabb, hogy még többen legyenek azok, akik hasznosak is tudnak lenni. Ez nagy feladat, de nem is megy egy csapásra.
A Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész szakos hallgatóinak nívós műsora nagy sikert aratott, s ezután ünnepélyes keretek között adták át a diplomákat. Az agrár- és környezettudományi-, illetve a gazdaságtudományin 35-35 végzős kaphatott oklevelet, a művészetin 47, míg a pedagógiai karon 259 oklevelet bocsátottak ki. Nyelvvizsga hiányában – a négy karon – 125-en nem vehették át a diplomájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!