Mesél a múlt

2017.07.07. 10:38

Ásványokat, fosszíliákat vitt el a gyerekekhez a gyűjtő

Valaki párkapcsolatát gyógyítja a kövekkel, mások a depressziót tartják távol velük.

Gyeszát Zsolt

Kaposvár Sokakat vonzott csütörtökön Horváth Anita ásványokról, drágakövekről és fosszíliákról tartott színes előadása a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

– Fontosnak tartom, hogy a fiatal, felnövekvő generáció is minél többet megtudjon a kövekről – mondta a kaposvári ásványgyűjtő. – Kicsit misztikusnak tűnhet, hogy az ember kövekkel foglalkozik, de ennek komoly múltja van, egészen az ókorig visszatekinthetünk. Az indiai kultúrában például gyógyításra használták a köveket.

A gyűjtő kérdésünkre elmondta: fontos tudni, hogy eredeti-e az ásvány, s persze azt is, hogy mire jó, hiszen csak úgy tud segíteni az embernek. Egyes kövekről sokan úgy tartják, hogy aki birtokolja, kevésbé lesz fogékony a depresszióra, kevésbé lát kilátástalannak egyes élethelyzeteket, derűsebben éli mindennapjait.

De nem egyszer megkeresik a gyűjtőt azzal is, hogy döcög a párkapcsolatuk, úgy érzik nem a nekik való munkát végzik, vagy csak egyszerűen nem találják önmagukat, s ehhez szeretnének olyan követ, ékszert, mely előre lendíti őket pillanatnyi élethelyzetükből.

Horváth Anita tízéves kora óta gyűjti az ásványokat, családi ásványgyűjteményt örökölt meg. Mint elmondta, értékes kapcsolatokra sikerült szert tennie az évek alatt, melynek révén különleges darabokkal bővíthette gyűjteményét. – Nagyon kedvelem a nyers köveket, így sok embert buzdítok arra, hogy figyeljék meg azokat is, ne csak állandóan a csillogó csiszolatokat – tette hozzá a gyűjtő. Gyeszát Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!