Videó

2017.07.11. 15:05

Letarolta Karádot a vihar

Azt mondják a karádiak, a falu történetében ilyen vihar még sose volt. A 150 kilométeres szélvihar szinte mindent letarolt, amit ért. Akadt olyan ház a településen, amelynek a tetőszerkezetét szinte egyben leemelte a szél, s az udvarban néhány méterrel arrébb tette le.

Góz Lilla

Cserépcsörömpöléstől és fűrésztől volt hangos kedden Karád. A helybeliek a tűzoltóság munkatársainak segítségével az éjjeli vihar okozta romok eltakarításán dolgoztak. Hétfőn éjszaka ugyanis 150 kilométeres szél és jégeső tarolta le a somogyi kistelepülést. Az előzetes információk szerint összesen száz tetőszerkezetet bontott meg a vihar, s két-háromszáz közötti fa dőlt ki Karádon.

Trappék házának a tetejét szinte teljesen megsemmisítette az eddig soha nem látott vihar. Nem csak a cserepek, a gerendák is eltűntek több helyen a ház tetejéről. – Amikor kezdődött a vihar, hárman támasztottuk a bejárati ajtót, különben beszakította volna a szél – mondta a karádi Trapp György. – S közben azt vártam, mikor szakad ki keretestől a helyéből. Amikor meg kinéztem az ablakon, azt láttam, hogy viszi a tetőt az udvarban a szél. 

Trapp György azt mondja, biztosításuk nincs, nem tudja, miből fedezik majd a helyreállítást.

Szemben Horváthék házáról is hiányzik pár cserép és a kerítés is kiszakad a helyéről. – Nagyon csúnya és mindössze pár perces vihar volt, de nagyon féltem – mondta el Horváth Ferencné.

Besenyei Antalnénak pedig eltűnt az egész tetőszerkezet a házáról. – Most kilátni a konyhából és a wc-ből is – mondta keseregve Besenyei Antalné – , egy élet munkáját tette tönkre a vihar. A gyerekeimhez tudok költözni szintén Karádon. Ám bízom abban, hogy a biztosító fedezi a helyreállítás költségeit.

A faluban mintegy 100-120 ház tetőszerkezete sérült meg és 250-300 fát kellett eltávolítani, miután elvonult a vihar. Schádl Szilárd, a település polgármestere azt mondta: Karád történetében ekkora vihar nem volt még. – Nagyjából 300-400 méter széles sávban kapta el a települést a vihar, szinte letarolt mindent, házakat tett tönkre, fákat csavart ki – ecsetelte a polgármester. – Egy mezőgazdasági telephelyen pedig egy permetező helikoptert is felborított, két méterrel arrébb repített és tett le a szél. A régi víztorony tetejét se kímélte a vihar, megtépázta a tetőszerkezetét.

Somogyban Karádon kívül Siófokon és Balatonvilágos térségében végzett még nagy pusztítást a vihar, az előzetes becslések szerint több milliárd forint kár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!