Minden napra Balaton

2021.06.15. 16:16

Újabb élmény a Balatonnál! Kilátó épül Balatonberényben

Új beruházásokkal fejlesztik a déli Balaton-part turizmusát. A Kereki várnál pihenőteraszt, Balatonberényben pedig négyszintes, 12 méteres kilátót építenek a szőlőhegyen átvezető túraút mentén.

Krausz Andrea/MTI

Fotó: Horváth Péter

Egyre több kilátó létesül a magyar tenger déli partján is, megdöntve azt a téveszmét, hogy a szép panorámáért az északi partra kell utaznunk. A Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., és a SEFAG alkotta konzorcium a „Somogy bejárható varázsa” elnevezésű, európai uniós projekt részeként valósítja meg a beruházásokat.

Négyszintes, tizenkét méter magas kilátót építtetnek a balatonberényi főút mentén, ahonnan a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Hamvas Béla 1945 nyarán a balatonberényi szőlőhegyen írta meg a magyar bor spirituális alapművét, „A bor filozófiáját”, ezért nevezték el az író-filozófusról a páratlan balatoni panorámát nyújtó szőlőhegyi túraútvonalat.

Szépül a Kereki vár, de év végéig nem látogatható

A konzorcium az európai uniós támogatás segítségével egy pihenőteraszt valósít meg a Kereki várnál. A XIV. század első harmadában épült Kereki várromhoz, vagyis Fehérkő várához is túraútvonal vezet, ahol tiszta időben a Balaton, a kőröshegyi völgyhíd, és a Somogyi-dombság is látható.

A dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát korábban nehezen lehetett megközelíteni, ezért egy látogatójárdát is kiépítenek a területen.

Nyitókép: Horváth Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!