Álomút Gamásra

2022.12.20. 17:30

Ötvenezer embernek ad lehetőséget a vityapusztai út

Kedden délelőtt ünnepélyesen átadták a Vityapuszta és Gamás közötti utat, amely 1,4 milliárd forintból készülhetett el. Ezzel egy több mint hatvanéves álom vált valósággá.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

– Régóta vártuk ezt utat, mivel Balatonfenyvesen vannak rokonaim, így már akár fél óra alatt ott vagyunk – mondta el Tóth Károlyné gamási lakos. Rajta kívül sok somogyvári és gamási látogatott ki a település határára, hogy részt vegyen az ünnepélyes útátadón, amelyre több mint hetven éve vártak. – Legalább hatvan éve tervezték ezt az utat és órási öröm, hogy most átvághatjuk itt a szalagot – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. Felidézte, hogy egy 2004-es tanulmányban a Vityapuszta-Gamási út megépítését 2025-re tervezték. – Az első ütemben 5 kilométert újítottunk fel és 2,9 kilométeren pedig új utat építettünk kormányzati segítséggel – tette hozzá a polgármester. 

Vityapusztai út
Fotós: Kovács Tibor

Megemlítette azt is, mikor a minisztériumi dolgozóknak mutatta meg a rossz állapotú utat és bennt ragadtak egy pocsolyában, majd a szomszédos polgármester traktoros ismerőse húzta ki őket. Tóth Péter, Gamás polgármestere köszöntőjében kiemelte: tegnap még Gamás zsáktelepülés volt, mára az összekötő út ötvenezer embernek ad új lehetőséget a térségben. – Az ötvenes évek óta felmerült az út felújítása, még Horn Gyula is megjárta és ígéretet tett, de nem valósult meg, mostantól mindkét település lakóinak könnyebb lesz munkahelyüket elérniük – mondta el Tóth Péter.

Hetven évet várak erre az útra. 
Fotós: Kovács Tibor

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára felidézte, hogy április 30-án a támogatási okirat aláírását követően 1,43 milliárd forint érkezett a somogyvári önkormányzat számlájára és pár napra rá, már meg is indult a beruházás. – Több évtizede küzdöttek az itt lakók és a térségért dolgozók, hogy ez a beruházás megvalósuljon. A kormány meghallgatta a társadalmi igényt, amely által a lakók, dolgozók, turisták minél kényelmesebben elérhetik úti céljukat – emelte ki az államtitkár.

vityapusztai út
Ötvenezer ember életét változtatja meg ez az út. 
Fotós: Kovács Tibor 

Megjegyezte: 2010 óta számos fejlesztés valósult meg a megyében, amely Somogy közösségmegtartó erejét erősítette. Móring József Attila, Dél-Dunántúl régió fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Somogyvár korábbi polgármestere kiemelte: ez az út több mint pár kilométer aszfalt, a közeljövőben a gamási belterületi  utak és a 67-es számú főútig a bekötő út is megújul. Megjegyezte: van még teendő, az Alsóbogát-Somogygeszti út, a Fonyód-Csisztapuszta kerékpárút folytatása is a jövőbeli célok között szerepel. 

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke felidézte: nem hitte volna, hogy 1994-ben megírt önkormányzati programjuk megvalósulhat. Hozzátette: a több évtizede tervezett összekötő út víziója valósággá vált a térség szereplőinek komoly összefogásával és a kormány támogatásával.

 

Új lehetőségek nyíltak 

Hatvan kilométert kellett kerülniük a gamásiaknak, ha Somogyvárra szerettek volna utazni. A mindössze tíz kilométeres út nagyon rossz állapotban volt a két település között, évtizedek óta próbálták felújítani. Mostantól a somogyvári Szent László-emlékhely és a somogyvámosi Krisna-völgy is elérhető lesz a 67-es útról a turisták számára. A környéken élők így könnyebben eljutnak a munkahelyükre és új lehetőségek is megnyílhatnak előttük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!