megelőzés

2019.09.12. 14:00

Egyre több lánynak kérik a HPV elleni védőoltást

Csütörtökig dönthetnek a szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára az ingyenes HPV (Humán papilloma vírus) elleni oltást.

Fenyő Zsuzsanna

Közel háromszáz fiatal lány részesül ezekben a napokban méhnyakrák elleni védőoltásban Szolnokon. A szolnoki Kőrösi Csoma Általános Iskolában dr. Nagy Éva adta be a védőoltást.

A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen. A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. A lányok 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9-komponensű vakcinát kaphatják. Somogyban több mint ezren kérték az előző tanévben.

– Manapság már nincs ellenállás a HPV elleni oltással kapcsolatban, ahogy pár évvel korábban – mondta el ifj. Pavlovics György kaposvári gyermekorvos. – Előfordul, hogy megkérdezik, veszélyes-e az oltás, de mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, mert nagyon hatékony és nem okozott még súlyos szövődményt. A méhnyakrák ellen is véd, ami azért különösen veszélyes betegség, mert nincsen tünete, és mire felfedezik, sok esetben már késő. Kevesen tudják, de a fiúknak is javasolt a HPV elleni oltás. Kérhetik is, ám ebben az esetben meg kell venni a vakcinát.

A gyerekorvos tapasztalatai szerint a körzetéhez tartozó iskolában csupán két-három lány nem veszi igénybe az oltást osztályonként. Magyarországon a 2018/2019-es tanévben több mint 36 ezer kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, amellyel körülbelül 80 százalékos átoltottságot értek el. A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Somogy megyében is magas az oltást igénylők aránya, 2014. óta 84 százalék fölötti. A 2018/2019. tanévben a lányok 87,3 százaléka azaz 1188-an éltek a lehetőséggel.

Az iskolaorvos és az iskola­védőnő feladata minden jogosult számára felajánlani HPV elleni védőoltást, amely önkéntes, beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában