megoldás

2019.04.18. 17:30

Hatékonyan védekeznek a trükkös tolvajok ellen

Biztonságban, egészségben címmel időseknek rendezett szerdán bűnmegelőzési programot a megyei rendőr-főkapitányság a desedai Fekete István Látogatóközpontnál. Összesen 14 állomás várta az indulókat, a somogyiakon kívül Tolnából és Baranyából is neveztek csapatok. A Police Caféban egy pohár kávé mellett bűnmegelőzési tanácsokról volt szó.

Harsányi Miklós

– A bűnözők egyre rafináltabbak, az első adandó pillanatban lelkiismeret furdalás nélkül elemelik a nyugdíjasok pénzét – mondta Sulyok Margit, a siókfoki rendőrkapitányság nyugdíjas egyesületének tagja. – Manapság gyakran hallani az unokázós átverésről, máskor egy szolgáltató cég munkatársának adják ki magukat, s így lopják el az idősek értékeit. Felháborító, hogy kihasználják a nyugdíjasok jóhiszeműségét, kedvességét, ám nem elég mérgelődni, védekezni kell a tolvajok ellen.

Pintér János, a siófoki csapat tagja szerint a bűnmegelőzés valamennyi korosztályt érinti, különösen lényeges a nyugdíjasok felkészítése. Épp ezért tartotta hasznosnak a megyei rendőr-főkapitányság találkozóját, ahol az életszerű helyzetekre hatékony választ kaptak a versenyzők. Bűnmegelőzési puzzle, biztonságtechnikai feladatok és KRESZ-totó: csakúgy záporoztak a kérdések a desedai találkozón, amelyet az Egészség Világnapja rendezvénysorozat kapcsán tartottak meg. Jávorszkyné Molnár Magdolna alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője azt mondta: 11 állomáson a bűnmegelőzésről esett szó, három helyszínen hasznos egészségügyi tanácsokat hallhattak a résztvevők. Úgy szervezték meg a programot, hogy az aktuális kérdésekről is szó legyen. Így a közelgő húsvét kapcsán nyomatékosan arra hívták fel a résztvevők figyelmét: idegent senki ne engedjen a lakásába, házába húsvétkor sem. A pillanatnyi figyelmetlenségért könnyen nagy árat fizethetnek az idősek.

Megszívlelik a jótanácsokat

– Kerékpárral közlekedve behajthat-e ebből az irányból az egyirányú forgalmi útra? – olvasta az egyik kérdést Róthné Vörös Rita, a siófok csoport tagja. Rövid tanakodás után megszületett a válasz, s már a következő feladvány megfejtésén törték a fejüket. Tolnából két csapat érkezett a kaposvári versengésre. Lépő Ignácné, a bogyiszlói kulturális egyesület tagja szerint érdemes résen lenni: a kockázatos termékbemutatóktól kezdve a trükkös tolvajokig veszélyek sokasága leselkedik a nyugdíjasokra. Mely ellen közösségi összefogással lehet védekezni, ám ez igazán csak akkor lehet hatásos, ha az idős emberek megszívlelik a jótanácsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában