Permetezés

2019.03.23. 15:30

Hirtelen jött idén a meleg, nem szabad halogatni a munkát

A hirtelen jött felmelegedés, a gyakran 15-20 fokos nappali hőmérsékletek miatt idén sokkal fontosabb időben elvégezni a lemosó permetezést. A szokatlanul meleg idő miatt a növények nyugalmi állapota jóval hamarabb befejeződhet, és az enyhe télen nagyon sok kártevő könnyen áttelelt.

Góz Lilla

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén sokkal fontosabb időben elvégezni a lemosó permetezést. A szokatlanul meleg idő miatt a növények nyugalmi állapota jóval hamarabb befejeződhet, és az enyhe télen nagyon sok kártevő könnyen áttelelt.

– A kajszibarack az enyhe tél és tavaszkezdet miatt már több helyen virágzik, az utolsó órákban vagyunk, hogy elvégezzük metszésüket – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – Rézzel, kénnel kell a lemosó permetezést elvégezni. – A permetezést addig mindenképp el kell végezni, amíg a növények el nem kezdenek kihajtani, illetve rügyezni. A levéltetvek, atkák, a pajzstetű és a gyümölcsmolyok könnyen és tömegesen átteleltek. A vírusok és a baktériumok se pusztultak el.

A növényvédelmi szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy 150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, több helyen a kalászosok hiányosan keltek. A böjti szelek pedig a kevés csapadékot is kipörgetik a földekről.

– Kétszáz milliméternyi csapadék hiányzik a talajból Magyaratád környékén, a szeles idő pedig tovább szárítja a földet – mondta el Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. – A napközbeni 15–20 fokos hőmérséklet következtében a búzán és a repcén gombabetegségek jelentek meg. Ezért plusz költségekre számítunk, korábban kell majd elkezdeni a növényvédelmi permetezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában