misztérium

2019.03.17. 15:30

Kulisszatitkokat is olvashatunk a kaposvári városházáról

Bemutatták a 115 éves kaposvári városházáról készült új kiadványt.

Koszorus R.

– Régi álmunk valósult meg azzal, hogy ez a könyv elkészülhetett – mondta L. Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze a megnyitón. – A városháza nagyon népszerű az idelátogató turisták körében, és az ő igényük is volt, hogy hazavihessék magukkal azt a sok-sok történetet, amelyet a vezetett túrák alkalmával hallanak.

A kiadványt Nagy Zoltán helytörténész írta, Osvald Mónika turisztikai referenssel szerkesztették közösen, a fotókat Pintér Rómeó készítette, a nyomdai előkészítést Kovács Kristóf végezte.

Nagy Zoltán a könyvbemutatón elmondta: mindannyiuk számára örömmunka volt ez.

Az olvasó a kiadványból megtudhatja, miért így néz ki a torony óralapja és azt is, hogy hány sárkány őrzi a városházát. De az is kiderül, hogy a mostani nem az első városháza. – Ez minimum a harmadik – mondta L. Balogh Krisztina. – A századforduló városi robbanása hozta azt az igényt, hogy az új várost kiszolgáló, még méltóbb városháza épüljön Kaposváron.

Nagy Zoltán elmondta: a ma ismert városházát már eredetileg is középületnek tervezték. Az első épület a Bárány Vendéglő volt, amelyben működött a városháza is, ez 1868-ra épült fel. A jelenlegit pedig 1904. március 15-én adták át, s ónémet stílusban, amit ma már neoreneszánsznak hívunk, de akkoriban még így nevezték.

A 115 éves városházáról szóló könyv bemutatója után a rendezvény résztvevői egy vezetett túrán vehettek részt az épületben, amely során saját szemükkel is meggyőződhettek az elhangzott érdekességekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában