Menő Menza

2018.10.26. 17:30

Még iskolai szünetben is gondozzák kertjüket a gépészesek

Még nyáron is bejöttek kapálni iskolai kertjükbe a gépész diákjai. A szakgimnázium részt vesz a Menő Menza Programban, ahol a tanulók a program keretében sütnek-főznek és persze kertészkednek is.

Góz Lilla

Tanítás után – a pihenés helyet – az iskolakertben ásnak a gépészes fiúk, készítik elő a talajt az őszi vetésre. – Tavaly tavasz óta dolgozunk a kertben, volt, hogy nyáron is bejöttünk, és amit tudtunk, leszüreteltünk – mondta Szekér Olivér, akitől nem áll távol a kertészkedés, hiszen otthonában, Polányban van konyhakertjük. – Sokkal jobb az íze annak, amit magunknak termesztünk. Egészen más, mint annak, amit valamelyik hipermarketben lehet kapni.

Balogh Erik városi fiú, soha nem volt kertje, ennek ellenére az ásóval, kapával gyakorlottan dolgozik. – Nagyon jó csapat jött össze, termesztettünk paprikát, paradicsomot, uborkát. Most pedig az őszi talaj-előkészítést követően fokhagymát rakunk el, sárgarépát és esetleg zöldborsót is vetünk – tette hozzá Balogh Erik.

– Fűszernövények, paprika, paradicsom, zeller, hónapos retek volt az ágyásokban, de még rebarbara is, s ezeket fel is használtuk a főzéshez – mondta Máté Márton Laura angoltanár. – A program keretében főzhettek a diákjaink híres emberekkel, heti rendszerességgel dietetikussal is találkoznak a tanulók, aki az egészséges táplálkozásra hívja fel a figyelmet és a gyakorlatban is megmutatja, mit fogyasszanak. Minél több gyereket próbálunk bevonni a programba. Úgy vélem, amit az ember saját magának megtermel, az mindig finomabb.

A közelmúltban tartott nyílt napon roskadásig megteltek az asztalok különböző finomságokkal. Gelle Petra, az iskola gyógypedagógusa elmondta: a diákokkal együtt készítettek répatortát, padlizsános, tojásos, karfiolos, brokkolis, zöldfűszeres túrókrémet. Italként pedig frissen facsart gyümölcslevet szervíroztak.

– Azt tapasztaljuk, nagyon élvezik a diákok az együtt főzést, a kóstolás után pedig arra próbáljuk rávezetni őket, hogy nem minden rossz ízű, ami egészséges, lehet egy zöldségkrém is finom és laktató – tette hozzá Gelle Petra.

Az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium Gépészek a gépészekért alapítványa 2018-ban a Menő Menza programban sikeresen pályázott. Március óta tizenkét hónapon át népszerűsítik az egészséges életmódot, táplálkozást. Kifejezetten figyelnek a tejcukor- és lisztérzékenyekre, valamint a cukorbetegekre is. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Menő menzák” elnevezésű pályázaton országosan 314 iskola nyert, közülük 21 somogyi, 7 kaposvári.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában