videó

2018.04.14. 15:30

Mindenki lehetett fodrász, cukrász a Szakmák éjszakáján

Egész éven át tartó reklámhadjárattal toborozzák fiatalokat a szakképzésbe, ennek egyik állomása volt a Szakmák éjszakája a hétvégén. A jelek szerint fogyóban vannak a szakik a munkaerőpiacról, ezért az iskolák mindent megtesznek, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a szakmák elsajátításához.

Kovács Gábor

Szakmák éjszakája

A somogygeszti Orsós Judit első osztályos fodrásztanuló.

– Már gyermekkorom óta fodrász szerettem volna lenni, a babáim haját bodorítottam – indokolta a szakmaválasztását. – Nagyon jól érzem magam az iskolában. Minden könnyen megy, bár a vizes hullám egy kicsit nehéz volt. Úgy gondolom, hogy erre a szakmára mindig lesz kereslet, meg fogok élni belőle.

 

A fiatal lány a KSZC Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója. Ebben az iskolában tartották a Szakmák éjszakája megyei megnyitóját. Kitárultak az iskolák kapui, közölte Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) főigazgatója. A szülőknek, a pályakezdő fiataloknak és a felnőtteknek is érdemes betekinteni, hogy első, vagy újabb szakmát tanuljanak.

A rendezvényt támogató Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) elnöke, Varga József elmondta: rengeteget kell tenni azért, hogy felkeltsék a gyerekek és a szülők érdeklődését. Hozzátette: a színes és gazdag programokon keresztül érdemes szakmát választani, mert az ma már felér egy diplomával. A megnyitón részt vett Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, és Kiss Szilvia, a Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője. Agócs Attila, a Lamping igazgatója hangsúlyozta: a cél, hogy a hiányszakmákban pótolják a munkaerőt, és olyan szakembereket képezzenek, akik megállják a helyüket, és nem mennek külföldre. A Lampingban a fodrász és a kozmetikus tanműhely is bemutatót tartott, emellett építős árnyékszínházat rendeztek.

A KSZC 11 helyszínen több mint száz programmal várta az érdeklődőket. Tavaszváró salátákkal és más ételekkel kínálták a betérőket a KSZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. Fagylaltokat és kézműves bonbonokat is készíthettek, tudtuk meg Kárász László igazgatótól, és Horváth Lajos gyakorlati oktatás vezetőtől. A kereskedelmisek a 80-as évek boltját idézték fel.

Csapatversenyt tartottak a fiataloknak a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, hogy felmérjék azokat a tulajdonságokat, amelyet a munkavállalók keresnek. Szeretnék minél jobb képességű tanulókat idecsábítani, mondta Weimann Gáborné igazgató. A rendészet és az informatika nagyon népszerű náluk.

Mi történik éjszaka egy bankban, és hogyan zajlik egy adóhatósági vizsgálat? Erre is választ kaphattak azok, akik a KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziumába látogattak, ahol robotépítést is láthattak.

Babakiállítás nyílt a KSZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, ahol a nézők videón nyerhettek betekintést a kórházi műtők világába. Barcson a KSZC Dráva Völgye Gimnázium és Szakgimnáziumban megismerhették, hogyan preparálnak egy aranysakált, és traktoros ügyességi feladatokat végezhettek. A KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája bemutatta, milyen út vezetett a munkahengerektől az ipari robotokig. Tabon a KSZC Rudnay Gyula Szakképző Iskolájában kisautót hajtogathattak, Kadarkúton pedig a KSZC Jálics Ernő Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában langallót és kürtöskalácsot süthettek.

A Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában pedig színes gasztronómiai bemutató, íncsiklandozó pékáruk és sütemények kóstolója várta az érdeklődőket. Nem hiányoztak az alkoholmentes koktélok sem és a terített asztalhoz tavaszi virág dekorációk is készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában