Korlátok nélkül

2019.04.09. 17:00

Rászorulóknak segítenek a tekintet-vezérelt laptopok

Táblagéppel és laptopokkal gazdagodtak a kaposfüredi Napsugár Integrált Szociális Intézmény gondozottjai. A rászorulók a „Korlátok nélkül” elnevezésű pályázat keretében jutottak az eszközökhöz.

Marosi Gábor

– Az ügyintézésüket segítjük ezzel – fogalmazott Németh Anikó, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) szolgáltatási alprojekt-vezetője. – Volt egy nyílt pályázati felhívás, melyre olyanok jelentkezhettek, akik kerekesszékesek, de aktívak, sérültek a kézfunkcióik és nem tudják hagyományos módon használni az eszközöket, valamint akik kommunikációs nehézségekkel küzdenek, érthetetlenül beszélnek. Első körben a laptopokat és a táblagépeket adtuk át a rászorulóknak, de később olyan eszközöket is kiosztunk, amely helyettesíti az egeret és a billentyűzetet. Így akik egyáltalán nem tudják használni a kezüket, ők szemegér segítségével, a tekintetükkel irányíthatják majd a számítógépet – tette hozzá Németh Anikó.

A mindennapi ügyintézésben mentorok is segítenek. Rosiek Edina, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének sorstársi mentora kérdésünkre elmondta: két éven keresztül segítenek és látják el tanácsokkal fogyatékossággal élő társaikat. A képzésen már túl vannak a mentorok, ezért a programban résztvevők bármikor fordulhatnak hozzájuk segítségért.

– Nagy szükségem van a laptopra – hangsúlyozta Arany Rudolf. – Az eszköz segítségével könnyen el tudom intézni a banki ügyeimet, barátaimmal, ismerőseimmel tarthatom a kapcsolatot, de a hobbimra is használhatom. Szeretek fényképezni, így a gépen tárolhatom a fotókat és szerkeszteni is tudom majd a képeket. Első alkalommal kaptam ilyen ajándékot – mondta a férfi.

Hasonlóan vélekedett Kiglics Éva. A látás és mozgáskorlátozott asszony nehezen tudja elintézni hivatali ügyeit, ezért is van szüksége a laptopra. Számára nagy segítség, hogy a gépen felnagyíthatja a dokumentumokat, így könnyebben el tudja olvasni, mint papíralapon. Somogyban egyébként összesen tizenketten kaptak valamilyen eszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában