szarvasbőgés

2018.08.25. 16:10

Szerelmes szarvasbikáktól hangosak a somogyi erdők

Zeng már a somogyi erdő a gímszarvasok nászénekétől. Ugyanis lassan, de biztosan beindul a szarvasbőgés Somogyban is, s ezzel együtt a vadászati főidény.

Koszorus Rita

Fotó: Gschwindt Márk

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, azonban az erdő csendjét már napokkal korábban megtölti a párzásra készülő bikák hangja. Az ország leghíresebb szarvasállománya éppen itt, Somogy megyében található. A SEFAG Zrt. vadászterületén először általában a lábodi és a szántódi területeken indul be a bőgés. – A SEFAG Zrt. szakemberei az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet fordítottak a sikeres vadászatok előkészítésére – mondta Ihárosi Péter, a társaság közönségkapcsolati osztályának vezetője. – A kollégáink elvégezték a vadföldek karbantartását, a magaslesek építését és javítását és elvégezték a kapitális trófeát hordozó példányok megfigyelését.

A szarvasbőgés az erdőt járó nimródoknak kivételes vadászati élményt nyújt, hiszen ilyenkor az egyébként óvatos állat magatartása megváltozik és csak ősi ösztöneire hallgat.

A gímbikák már hallatják a hangjukat a látrányi és bonnyai erdőkben is, tudtuk meg Udvaros Zoltántól. – Az idén később fog beindulni a szarvasbőgés a hőség miatt – mondta a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadászegyesülete elnöke. – Most alakulnak majd csak a rudlik, de csak, ha lehűl a levegő fog igazán beindulni a szezon.

Kaszóban már javában tart az előbőgés. – Kisasszony napján szokott elindulni a javabőgés – mondta Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – Most még csak a hangolás folyik a bikák környékén. A leglelkesebbek egyelőre a vadasparkban lévő bikánk.

Galamb Gábor szerint, nem kell aggódni a szokatlan meleg miatt. – Azt szoktam mondani, hogy még sosem maradt el a szarvasbőgés, úgyhogy az idén sem fog. Az agancsfelrakási időszakban megfelelő volt az időjárás, hogy jó agancsot tudjanak felrakni. Persze, hogy ez mennyire sikerült csak a mérlegelések után fog kiderülni, de szemre tetszetős, jót mutató agancsokat raktak fel a gímbikáink.

A gímszarvas állomány mennyiségét tekintve a vaddisznót követi, jelentőségénél fogva azonban a területen a legfontosabb a szarvas. – Ennek a területnek a kincse a gímszarvas – fogalmazott Galamb Gábor. – Ezzel kizárólag jól szabad sáfárkodni.

Ennek eredménye egyébként látszik is a kaszói gímszarvas állományon, amely az idén is sok vendégvadászt vonz. A főszezonban a vendégek 85 százaléka német ajkú vadászokból tevődik össze, de az idén még orosz és olasz nimródokat is várnak Kaszóba.

Háremet alakítanak a somogyi bikák

A szarvasbőgés hagyományosan augusztus végén kezdődik, a levegő lehűlésével. Ilyenkor a bikák dőhérré válnak és beindul az ivarsejtek működése. Ebben az időszakban úgynevezett rigyetés szagot árasztanak, ezzel jelölik meg bőgőhelyüket. Miután ezt elfoglalták megkezdik a bőgést, a bikák háremet alakítanak, amelyet a bikák között betöltött rangsor határoz meg. Amint a bika borításra érett, folyató tehenet talál elkergeti a rivális hímeket. Ha két azonos erejű, középkorú bika kerül egymással szemben gyakran agancsukat összeakasztva küzdenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában