Gesztenyefesztivál

2017.10.08. 18:34

Trófeaszemle és vívóverseny: fesztiváloztak a gesztenyések földjén

Gesztenyefesztivált tartottak Iharosberényben, a település méltán a gesztenye fővárosa, hiszen a hat bejegyzett magyar fajtából három iharosberényi származású. Minden évben megünneplik a településen a gesztenyeszezon kezdetét, az idei XV. fesztiválon mintegy kétezer vendég fordult meg.

K.G.

A gesztenyések ma is díszítik Iharosberényt, pedig korábban ebben nem mindenki hitt. A jelek szerint ugyanis sikerült túlélniük a fáknak a néhány évvel ezelőtti gubacsdarázs támadást. A fertőzés miatt az elmúlt években 10-20 százalékra esett vissza a termés mennyisége, ám az idén már 50 százalékos termésre számítanak. A Nébih folyamatosan telepíti a fürkészdarazsakat a gubacsdarazsak ellen a környékre, reményeik szerint így sikerül megóvni az ősgesztenyéseket.

Vadászati kiállítással kötötték össze a XV. gesztenyefesztivált szombaton, ezen bemutatták a helyi iharosberényi Trófea Vadásztársaság, a Kaszó Zrt. és SEFAG iharosi erdészetének arany- és ezüstérmes szarvasbikáit. Inkey Gáspár tábornagy tiszteletére történelmi és nemzetközi vívóversenyt tartottak, hat csapat indult 40 versenyzővel, közöttük horvátok és szlovénok is. A hagyományőrzők pedig középkori tábort elevenítettek meg. A bográcsos főzőversenyen 14 csapat forgatta a fakanalat, s több helyen sütötték a gesztenyét, a gesztenyés palacsintát. A gyereket pónilovaglás, díszbaromfi- és kisállat bemutató, körhinta és kézműves sártor várta.

A rendezvény fővédnöke Szászfalvi László országgyűlési képviselő volt. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke átadta az iharosberényi Inkey kastély és parkja számára megítélt Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet. Zsirmon Endre polgármester elmondta: közös büszkeségük, hogy megőrizték a település történetében kiemelkedő szerepet játszott Inkey család kastélyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában