Kultúra

2009.12.14. 20:01

Fortuna csókja Tháliának

Díszlet nélkül léptek színpadra. A siófokiak e meghívással kívántak segíteni a megszűnés rémétől fenyegetett kassai színháznak.

Kolumbán Tünde

A bezárás rémétől megmenekült színház társulataként lépett színpadra vasárnap és hétfőn Siófokon a kassai Thália Színház csapata. A színészek a kisvárdai Határon túli színházak fesztiválján hatalmas sikert aratott Cyrano de Bergerac című romantikus játékkal léptek a siófoki közönség elé, immár felszabadultan.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megmenekült a kassai Thália Színház
[/caption]
A kassai Thália Színház sorsa akkor vált kétségessé, amikor kiderült: Kassa megye, a teátrum fenntartója, a gazdasági válság okán olyan jelentős összeget von el a színház működési költségeiből, ami pénzügyi katasztrófához vezethet. Pedig a fennállásának 40 éves évfordulóját ünneplő felvidéki magyar színház a szlovákiai magyarság fontos intézménye, missziójuk a magyar nyelv fenntartása, a magyar identitástudat megőrzése.

A magyar ajkú teátrum anyagi gondjainak leküzdésére november végén a Duna Televízió szervezett jótékonysági napokat. A siker nem maradt el, a nézők felajánlásainak köszönhetően 24 millió forint gyűlt össze a Thália színház megmaradásáért.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Magyar színháznak lenni Szlovákiában borotvaéles dolog
[/caption]
– Otthon, Felvidéken is jött össze pénz, ennek köszönhetően sikerül úgy zárnunk az évet, hogy rendeződnek a dolgaink – mondta Siófokon Illés Oszkár, aki húsz éve tagjai a kassai Thália Színház társulatának. A színész azt mondta: néhány napja, társulati ülésen tudták meg, hogy fellégezhetnek, bár hozzátette: a színház igazgatója mindent megtett azért, hogy a színpadra álló művészek a lehető legkevesebbet érzékeljenek a problémákból.

– Magyar színháznak lenni Szlovákiában borotvaéles dolog – fogalmazott Illés Oszkár és hozzátette: a szlovák politikusoknak nem is igazán tetszett, hogy a jótékonysági felhívással világgá kürtölték nehézségeiket.



A társulat siófoki fellépése is a segítségnyújtás egy formájának tekinthető. – Kötelességünknek éreztük, hogy segítsünk. Mi pedig csak azzal tudjuk támogatni a színházat, hogy meghívjuk őket vendégszerepelni – mondta Kiss László, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója.

A kassaiak Cyrano de Bergeracja abból a szempontból is különleges előadásnak számított, hogy a színészek díszletek nélkül játszottak, aminek hátterében ugyancsak az anyagi okok állnak. Kiss László azt mondta: ilyenre csak nagyon ritkán van példa, a társulat azonban a színpadi puritánság ellenére kitűnő előadást hozott a siófoki közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!