Kultúra

2011.09.24. 08:50

Biztos menedék a menekülteknek Nagyatád

A délszláv háború idején Nagyatád befogadta a menekülteket. A város és polgárai segítséget nyújtottak a bajban. Faültetéssel állítottak ennek emléket pénteken. Az ünnepségen és kiállítás megnyitón részt vett Albánia nagykövete is.

Kovács Tibor

Nagyatád befogadta, az itt élők pedig segítették azokat az albánokat akik a délszláv háború idején a városba menekültek. Ennek emlékére és az albán-magyar barátság jegyében fát ültettek a nagyatádi haditechnikai parkban. Az eseményen részt vett Mira Hoxha, az Albán Köztársaság budapesti nagykövete és Ormai István Nagyatád polgármestere is.
- Nagyatád nagyon szép város, mindig szívesen jövök ide. Először még akkor voltam itt, amikor a városban albán menekültek is éltek. Most is szívesen tettem eleget a meghívásnak – mondta a nagykövet asszony. – Szeretném, ha az elültetett fa népeink barátságára emlékeztetne évtizedeken át.A hadtörténeti parkból a városi múzeumba vonultak át a megemlékezés résztvevői. Itt Hortobágyi Ferenc nyugállományú őrnagy, az egykor Nagyatádon állomásozó 69. Harckocsizó Ezred Baráti Köre elnökének emléktárgyaiból nyílt kiállítás.
- Több éve járok a lourdesi katonai zarándoklatra. Amikor egy tévériportban elmeséltem az élményeimet, sokan megállítottak az utcán, érdeklődtek mi is ez. Akkor határoztam el, hogy néhány hazahozott emléktárgyat bemutatok a nagyközönségnek. A kegyhely három napig a katonáké, és ezalatt 20-25 ezer ember fordul meg ott. Kulcstartók, jelvények, egyenruhák – ezekből válogattam a kiállítás anyagát.

Lourdes-i zarándokúton a somogyi katonák

Lourdes a Mária jelenések helyszíne. A katonák a második világháború óta zarándokolnak tömegével ide. Hazánkból 1991-óta látogatnak el katonák, idén ötvenharmadik alkalommal közel száz magyar katona utazott oda.
A nagyatádi kiállítást Berta Tibor, a Magyar Honvédség Katolikus Tábori Püspökségének helynöke nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik