Kultúra

2014.06.11. 17:02

Szombaton nyit a balatonföldvári Kultkikötő

Halász Judit koncertjével nyit szombaton a balatonföldvári Kultkikötő, mely az ország leghosszabb nyári színházi programsorozatát kínálja, az idén már hajón, valamint Balatonlellén és Balatonfenyvesen is.

Fónai Imre

A Balaton egyik legidősebb hajóján, a Kelénen tartották szerdán a Kultkikötő szezonnyitó sajtótájékoztatóját.
– A hosszú távú tervezés jegyében, példaértékű módon 2030-ig szóló szerződést kötöttünk tavaly a balatonföldvári önkormányzattal – mondta Nagy Viktor, a Kultkikötőt működtető Összpróba Alapítvány vezetője. Arra is emlékeztetett: fél gyermekkorának nyarait Földváron töltötte, de nem ez döntött annak idején a helyszínválasztásnál. Ma már, nyolc szezon után azonban elmondható, hogy jó döntést hoztak. A tavalyi 150 előadást 40 ezer látogató tekintette meg, 40 százalékkal több, mint az előző nyáron. Két idei premierelőadásra is felhívta a figyelmet: az Orlai Produkció és a Kultkikötő közösen viszi színre Bill Manhoff komédiáját, a Bagoly és Cicát Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás előadásában. Ugyanígy a földvári szabadtérin mutatják be A csemegepultos naplóját is. Ezek a produkciók – hangsúlyozta Nagy Viktor – arra is jók, hogy országszerte vigyék a Kultkikötő hírnevét.

Ami az idei kínálatot illeti, egyebek között színpadra lép Hernádi Judit, Kern András, Vári Éva, Csákányi Eszter, Stohl András, a Quimby, a korábbi Honvéd, ma már Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Cseke Péter, Szerednyei Béla, a budapesti Játékszín három produkciót is elhoz, és határon túli sorozatot is indítanak: szabadkai, kassai és újvidéki társulat is vendégségbe érkezik egy-egy előadással. A szombat és vasárnap délelőttök idén is a gyerekelőadásoké, ilyen produkciók idén már Lellén és Fenyvesen is lesznek, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. gyermek-hajóprogramjain. A földvári Kultkikötő idén része a Nagyon Balaton programsorozatnak is.



Kulturált kikapacsolódás, minőségi programok – ezekhez a célokhoz remekül illeszkedik a Kultkikötő, ezt már Holovits Huba balatonföldvári polgármester hangsúlyozta a Kelén fedélzetén. – Az elmúlt 118 év során a magyar kultúra számos kiválósága töltötte idejét Földváron, Szabó Lőrinctől Illyés Gyulán át Bajor Giziig – így a városvezető. – Kilenc éve nagyon jó döntést hozott az akkori városvezetés, amikor az Összpróba Alapítványra bízta az akkor igen csak lepusztult szabadtéri színpad üzemeltetését. Az elmúlt nyolc év során bebizonyosodott: a város minőségi turizmussal kapcsolatos céljaival ez összhangban áll.
Holovits Huba a Kultkikötőn túl két földvári különlegességre hívta még fel a figyelmet: az első sárkányhajó-bajnokságra, valamint a strandvízilabda országos bajnokság döntőjére.

Kultkikötő a gyermekhajón is

Az öreg Kelénen a Hups! együttes szolgáltatta a zenét, s aláírásra is sor került: stratégiai megállapodást kötött a Kultkikötő a Balatoni Hajózási Zrt.-vel. Egymás rendezvényeinek propagálásában segítik egymást, különös tekintettel a gyermek- és ifjúsági programokra. A zrt. gyermek-hajóprogramjai a Kultkikötő támogatásával zajlanak. A szerdai sajtótájékoztatón egyébként azt is megtudhattuk Halmos Gábortól, a hajózási társaság vezérigazgatójától: előszezoni forgalmuk húsz százalékkal jobb volt a tavalyinál; az előző éviben benne volt a pünkösd is, az idei adatokban még nincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!