Kultúra

2015.09.02. 08:09

Színházfelújítás: Hoppál Péter halvány ígérete a Csikynek

Az államtitkári szavak hallatán akár pukkanhatnának is a pezsgős palackok, csakhogy hasonló ígéret-bejelentés már korábban is akadt épp elég.

Vas A.

– A fővárosi színházfelújítások után elodázhatatlan a vidéki színházak, köztük a debreceni teátrum felújítása – jelentette ki a hétvégén Debrecenben, a negyedik országos színházi évadnyitón Hoppál Péter kulturális államtitkár, aki a házigazda városnak megígérte: a Csokonai Színház mellett befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek két kőteátruma lesz. Hozzátette, miután a kormány a jövő évi büdzséből 23 milliárd forintot szán a színházaknak, hasonló beruházás valósulhat meg a kaposvári Csiky Gergely Színházban is. Ha így lesz, lassan másfél évtizedes terv válhat valóra a somogyi megyeszékhelyen.



„Halaszthatatlan ma már a hat éve halogatott színházfelújítás Kaposváron. Az épület négy év múlva lesz száz éves, négy év múlva azonban használhatatlan lesz, ha hagyják tovább pusztulni. A fenntartó kaposvári önkormányzat önerőből nem tudja finanszírozni az óriási munkát. Kormányzati támogatás pedig 2001 óta nem érkezik, hiába pályázik évről-évre a város” – írtuk 2006 novemberében. A helyzet azóta mit sem változott, csak az akkori tervezett 3,3 milliárd forintos összeg emelkedett 7,5-8 milliárdra, hogy a maketten évek óta megcsodálható látvány valósággá válhasson.

Az államtitkári szavak hallatán akár pukkanhatnának is a pezsgős palackok, csakhogy hasonló ígéret-bejelentés már korábban is akadt épp elég. A szocialista Lamperth Mónika még miniszterként fogadkozott erősen a rekonstrukcióval kapcsolatban, nem véletlen, hogy 2008-ban a frissen kinevezett színházigazgató, Schwajda György még arról beszélt, legkésőbb 2010-ben föl lehet újítani a színházat, s 2011-ben, a teátrumépület építésének századik évfordulóján centenáriumi nyitóelőadással kezdődhet meg az évad. Két évvel később azonban nem a szalagot, hanem csak Heintz Tamás, a város akkori fideszes képviselőjének tortáját lehetett vagdosni, aki az édességgel a felújítás fontosságára akarta felhívni a figyelmet a városnapon, s immár öt éve annak is, hogy maga a másodszor a miniszterelnöki székbe telepedő Orbán Viktor ígérte meg állítólag: lesz pénz a Csiky felújítására. Hamarost kiderült azonban, az akkori kormányzati ciklusban mégsem lesz. S fél éve még úgy tűnt, a mostaniban sem.

– A kaposvári Csiky Gergely Színház felújítására egyelőre nem látok forrást – ismerte el az idén márciusban a megyei levéltár új épületének avatásán Kaposváron Hoppál Péter, aki a 2007-13-as uniós költségvetési ciklus nagy vesztesének nevezte az immáron 114 éves épületet. Állítása szerint ugyanis akkor, ha több pénzt juttattak volna a regionális operatív programokba, juthatott volna a teátrumnak is. – A mostani EU-s pénzügyi ciklusban Brüsszel közvetlen kulturális célokra nem ad pénzt, vagyis állami forrásból kellene megfinanszírozni a Csiky rekonstrukcióját. Nagy kérdés azonban, hogy a magyar gazdaság ki tudja-e termelni az ehhez szükséges pénzt. Több vidéki színház felújítására szükség lenne, éppen ezért valamilyen formában sort kell keríteni a rekonstrukciójukra, s ha a költségvetés lehetővé teszi, el kell kezdődnie a felújításoknak.

Kevesen gondolták, hogy alig öt hónappal később a Csiky és a felújítás szavak egy pozitív tartalmú összetett mondatban szerepelhetnek, főleg ugyanazon személytől, ám szombat este óta elvileg érdemes ismét kotorászni a fiókban, s leporolgatni a terveket.
– Régóta kérjük a színház felújítását, reméljük, minél előbb megvalósul – felelte kérdésünkre a városháza, miután a lehetséges forgatókönyvről érdeklődtünk.
A sok ígéret után láthatóan óvatosak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!