Kultúra

2016.11.09. 07:45

Negyvennyolcmillióról indul a licit: Rippl-ritkaság az aukción

Negyvennyolcmillió forintos kikiáltási árról indul a licit a BÁV szerdai-csütörtöki, budapesti aukcióján Rippl-Rónai József A Róma-villa ősszel című festményéért.

Vas A.

A szervezők az árverés legnagyobb szenzációjának szánják a kaposvári mester 100x70 centis, 1914 körül, kukoricás stílusban készült olajképét. Melyet a világhírű festő – ahogyan a mű hátoldalára írt ajánlása is megerősíti – Grüner Vilmos Andrássy úti villájába az ebédlő számára tanulmányként készített.

Grüner Vilmos nevét hiába keressük azonban a korabeli műgyűjtők-művészetpártolók között, a valóságban ugyanis Grünwaldnak hívták, csak éppen köztudott, hogy Rippl hadilábon állt a nevekkel és az évszámokkal... Grünwald amúgy lelkes rajongója volt a Franciaországból hazatért kaposvári festőnek, akit már fiatalon izgattak a nagy, monumentális feladatok, ám sajnos kevés lehetősége volt álmai megvalósítására – azért az Andrássy-ebédlő hímeztt szőnyege, az Ernst-múzeum üvegablaka, vagy a Schiffer-villa óriási pannója megmutatta, stílusa kifejezetten jól érvényesült gobelinen, mozaikon vagy pannóként. A fővárosi műgyűjtő ráadásul kifejezetten kedvelte a modern magyar festők munkáit, a kaposváriak közül Vaszary János képeit is szívesen vásárolta.A BÁV-aukció slágerének szánt Rippl-képről keveset tudni, a katalógusból csak annyi derül ki, hogy a festő kaposvári villáját, a Róma-villát ábrázolja – az 1910-es évek elejétől szép számmal készültek a villát, a villa kertjét, vagy éppen a művész oda épített műtermét ábrázoló kompozíciók –, s a képen az épület, a kert és a fák őszies színekben pompázó motívumai láthatóak. Szakértők szerint hat olyan kukoricás képe lehet Ripplnek, mely a villakertet ábrázolja.

– Sajnos nekünk egy sincs – mondta Géger Melinda művészettörténész, a kaposvári Rippl-Rónai múzeum főmuzeológusa –, a Rippl-villáról egy Galimberti Sándor festménnyel rendelkezünk.
A most aukcióra bocsátott képpel kapcsolatban Géger Melinda megjegyezte: a kukoricás képek Rippl-Rónai művészetének csúcsát jelentik, olyan erőteljes művek, melyek a modern magyar művészet legprogresszívebb vonalához tartoznak.
– Rendkívül keresettek a kukoricás festmények – tette hozzá a művészettörténész –, s nem csak idehaza, de külföldön is. Nem véletlen, hogy a világhírű gyűjtemény, a párizsi Musée D’Orsay is több képet vásárolt az elmúlt években Rippl ezen korszakából.
Mindezek tükrében a 48 millió forintos, vagyis 160 ezer eurós kikiáltási ár nem is tűnik túlzónak...

Ezek is érdekelhetik