Kultúra

2017.03.03. 13:16

Törőcsik Mari csak mesél: különleges könyv jelent meg a színésznőről

A szülőkről, a gimnáziumi évekről, a szomszédokról, az első szerelemről, a mesterekről, a pályatársakról és az életről mesélt Törőcsik Mari, Bérczes László beszélgetőkönyvében. Az életútinterjú kötetben az olvasó is helyet kap, olyan mintha ott ülne Marival és Lacival a velemi ház udvarán. A kötetet Kaposváron a TIT Irodalmi Kávéházban mutatták be.

Stanics Adrienn

Egy életút, egy személyiség, egy ember

Bérczes László, dramaturg, rendező már többször készített Törőcsik Marival hosszabb interjút. – Öt évnyi „szelíd erőszak és érzelmi zsarolás” után a színésznő igent mondott a beszélgetésekre – mondta a kávéházi közönségnek Bérczes László. – Pedig még legjobb barátját, Schwajda Györgyöt is visszautasította. Másfél éven keresztül rendszeresen találkoztam a Nemzet Színészével, egyszer Budapesten, máskor a művésznő velemi házában. Beszélgettünk, ittunk, nevettünk. Sütött a nap és közben felfejlett egy életút, egy személyiség, egy ember.



Nem leírni, megírni

[caption id="" align="alignright" width="350"] Könyvbemutató Kaposváron
[/caption]Bérczes László elmondta: számára az interjúk találkozások. – Szerintem rengeteg rossz találkozás születik, mert sokszor nincs benne a szerzőben a kíváncsiság és az empátia hagsúlyozta. – Felveszi diktafonra a hanganyagot és leírja azt, amit az interjúalany mondott. Én nem leírni akarom, hanem megírni. Segíteni akarom őt azzal, hogy azt írom le, amit ő mondani akart. Marival jó találkozásaink voltak, rengeteget mesélt, minden alkalom egy ajándék volt, és utána megírni egy nagyon nagy feladat is.

Törőcsik Mari meg csak mesél

A könyvet lapozgatva a találkozások, a mindennapok részesévé válik az olvasó is. Ott ülünk a velemi ház udvarán vagy a szombathelyi presszóban, Törőcsik Mari meg csak mesél. A jelenről és a múltról.
- Mari elmondja a maga nézőpontjából a múltat – tette hozzá. – De ezzel nem az volt a célom, hogy a színházkutatók megtudják a kötetből az életrajzát. Azt szerettem volna, ha azt tudják meg, hogy egy ember hogyan néz ezekre a történésekre. Ő hogyan éli meg ezeket. Az érdekelt, ki ez az ember. Nem az izgatott, mi történt, hanem hogy kivel történt. Ehhez azt is tudnunk kell, ami a jelenben zajlik. A jelent és a múltat szerettem volna összekapcsolni és ezekből felépíteni egy élő ember. Az érdekelt, hogy kicsoda ő.



A könyvből megismerhetjük Törőcsik Mari személyiségét, gondolatait és művészi pályája részleteit. Beszél édesapja hazatéréséről, a szerelmeiről, az előadásokról, a rendezőkről, 56-ról. Kiderül, min vitatkozott Anatolij Vasziljevvel a kaposvári színházban bemutatott Naphosszat a fákon próbáin és az is hogyan gondol vissza az újjászületésére. A 400 oldalas műben megtalálható Törőcsik Mari legfontosabb díjai, a film és színházi szerepei. Több mint 130 darabban játszott. A könyv azoknak is meglepetés lehet, akik jól ismerik életútját és azoknak is akik kevésbé, hiszen a nagyvonalúsága és az életszeretete sugárzik a kötetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!