szivárvány filmklub

2020.03.09. 18:00

Az étel, ami falakat tud ledönteni

Mika Kaurismäki finn filmrendező legújabb filmje, a Cseng mester konyhája egy kínai férfi és fia történetét mutatja be Finnországban. Egy igazán kellemes hangulatú romantikus vígjáték, humorral tálalva, nem csak az étel szerelmeseinek.

Vámos Virág

 

A film elején betoppan egy finn étterembe Cseng (Park Hon Chu) és fia (Lucas Hsuan), egy bizonyos személyt keresve. A nyelvi akadályok miatt nem tudja megértetni magát Cseng az ottani vendégekkel, a tulajdonos hölgy Sirkka (Anna-Maija Toukko) próbálja kisegíteni őket, angolul kommunikálva, de így sem jutnak előrébb. A nő felajánl nekik élelmet és szállást, amiért cserébe a férfi főz a betévedő kínai turistáknak. Ebből az alapszituációból indul ki egy igen kedvező, először üzleti, majd személyes kapcsolat a két szereplő között.

A filmnek egyszerű üzenete van, élvezni az ételt. Cseng belibben az álmos finn városkába a főztjével és felfordítja az emberek ízlését és hozzáállását az élethez. A kínai férfi vezérfilozófiája, hogy az étel gyógyszer és meg kell adni a neki járó szeretet, jól megrágni a levest is, minden részét kiélvezni a falatnak. Ezért cserébe az ott élők megmutatják neki, milyen a békés, idilli élet, és persze a szauna.

Cseng végül egy komoly döntés elé kerül, térjen vissza a nyüzsgő Sanghajba, vagy maradjon itt, a természet és béke lágy ölén és hagyja szépen lassan beforrni a korábban szerzett sebeit. Ne számítsunk nagy gesztusokra, feszült izgalmakra, ez a film nem erről szól, A szereplők leginkább önmaguk belső konfliktusaival küzdenek, amelyet a rendező egy idillikus, humoros köntösbe tekerte, kedves momentumokkal ölelve. Szórakoztató kikapcsolódás a Cseng mester konyhája, amely nem hagy keserű szájízt maga után, csupán finomabbnál finomabb ételek emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában