fehér gyász

2019.05.08. 17:30

Levette a gyászruhát az utolsó csökölyi asszony is

A csökölyi szokásokat elevenítették fel szerda délután a szennai skanzenben. A Közösségek Hete alkalmából szervezett eseményen az érdeklődők megismerkedhettek a fehér gyásszal, a menyecske viselettel, a keresztelővel és a komatállal is.

Marosi Gábor

Utoljára húzta magára a csökölyi fehér gyász viseletet Illés Mihályné, Bözsi néni. A csökölyi asszony idős kora miatt döntött úgy, hogy soha többé nem veszi már fel az egykor sokak által hordott ruhakölteményt. Az első és második világháború közötti időszakban a település szinte minden idős asszonya ezt viselte a gyászidőszakban.

 

– Már csak kettő ilyen ruha maradt meg – mondta Illés Mihályné. – Az egyik a múzeumban van, a másik pedig nálam. Ezen kívül még nagyon sok viselet volt Csökölyben, de az idősebbek eltemettették magukkal, ezért nem maradt meg több. Az egész viselet egyetlen vászonból készült, amelynek része az alsó és felső szoknya, a kötény, a blúz, a kendő, a vállkendő, a kápszli, a fejkendő, a félrevezető és a zsebkendő. Ez a viselet állítólag a török korból származik, Csökölyben pedig a két nagy háború közötti időszakban hordták. Volt, aki egy hónapig gyászolt, de akadt, aki tovább is – mondta Illés Mihályné.

A komatálat is bemutatták az érdeklődőknek a szennai skanzen csökölyi portájánál. A tálon narancs, alma, hímes tojás, pénz és egy üveg bor volt. A komatál a barátságot fejezte ki Csökölyben. Ezt a fiatalok húsvét után, mátkázó vasárnap vitték el azoknak, akikkel komaságban szerettek volna lenni életük végéig. Kovács-Hegedűs Elvira, a gyűjtemény rendezvényszervezője kiemelte: fontos, hogy minél többen megismerjék ezeket a régi szokásokat, ezért is hívják meg a helyi iskolásokat és fiatalokat az egész hetes rendezvénysorozatra. A közösségek hete első sorban a helyi csoportokról szól, őket próbálják bemutatni Szennában. A csökölyi hagyományőrzőkre azért esett a választás, mert a skanzen területén áll egy régi csökölyi porta – tette hozzá Kovács-Hegedűs Elvira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában