Konyhafőnökök találkozója

2017.09.27. 20:18

Sztárséfeket fogadott az Élysée-palotában a francia elnök

Példa nélkül álló találkozón száznyolcvan Michelin-csillagos konyafőnököt fogadott szerdán az Élysée-palotában a francia elnök, aki államügynek nevezte az étkezést.

Emmanuel Macron szerint egy jó menü sikerre segítheti a politikai tárgyalásokat is. Mint elmondta, más állam- és kormányfőket fogadva hangsúlyt helyez arra, hogy bemutassa partnereinek a francia konyhaművészetet, és ezt el is várják tőle. „Nálunk az étkezés államügy” – mondta.

A szokatlan csúcstalálkozót a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or hét elején Párizsban rendezett franciaországi válogatója alkalmából hívták össze. A vendégeknek négy sztárséf, Guy Savoy, Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic és Dominique Crenn kreált rangjukhoz méltó menüt, benne articsókalevest fekete szarvasgombával és erjesztett ananásszal vagy osztrigát fagyasztott lestyánhabon.

Az elnök tisztelettel adózott az „extrém igényességet, az állandó tökéletességet elváró” szakma előtt, és a fiatalok példaképének nevezte a mesterszakácsokat.

Macron célul tűzte ki, hogy 2020-ban szerte a nagyvilágban már 10 ezer étterem vegyen részt a francia gasztronómia világünnepén, a Gout de France (Franciaország íze) elnevezésű programon, amely 2015-ben indult.

Amint arról korábban mi is hírt adtunk, a francia elnökhöz hasonlóan a magyar diplomácia is felismerte: nem mindegy, hogy mi kerül a diplomaták asztalára. Szűk egy hónappal ezelőtt ezért a magyar külképviseleteken dolgozó szakácsoknak is tréninget szerveztek, ahol a legjobb minőségű hazai alapanyagokkal, a legújabb főzési technológiákkal és újításokkal ismerkedhettek meg magyar sztárséfek vezetésével.

(Borítókép: AFP / POOL / Michel Euler)

Ezek is érdekelhetik