szabadlábon

2017.10.01. 13:11

Kiszabadult a börtönből O. J. Simpson

Az egykori amerikai focista és filmsztár majdnem kilenc évet ült rablásért.

O. J. Simpsonról a legtöbbeknek bizonyára nem az emlékezetes alakításai jutnak eszébe, sokkal inkább a zűrös ügyei: a most 70 éves egykori filmsztár és amerikai focista ugyanis élete során többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel.

A frissen szabadult Simpsont még 2007-ben ítélték el egy Las Vegas-i hotelszobában történt rablásért és fegyverrel való visszaélésért. Az egykori sportoló egy gyűjtőtől akarta visszaszerezni egykori sportrelikviáit, a tett elkövetéséért 33 évet kapott, ám jó magaviseletért most feltételesen szabadlábra helyezték – számolt be róla a Daily Mail.

Az évszázad pere

A színész leghírhedtebb esete azonban nem egy ítélet, hanem egy felmentés volt, mégpedig egy kettős gyilkosság alól. Amikor 1994. június 12-én Los Angeles-i háza előtt holtan találtak rá volt feleségére, Nicole Brown Simpsonra (megkéselték, a torkát is elmetszették) és barátjára, Ron Goldmanra, a gyanú rögtön rá terelődött, és a helyszínen gyűjtött bizonyítékok is ellene szóltak.

O.J. előbb elmenekült, búcsúlevelet írt, majd végül – élőben közvetített üldözés után – feladta magát. 1995. január 24-én kezdődött, teljes médianyilvánosság előtt zajló kettős gyilkossági pere, „az évszázad pere” hónapokon át lázban tartotta az Egyesült Államokat, míg végül 1995. október 3-án megszületett az ítélet: O.J. Simpsont az esküdtek négyórás tanakodás után felmentették.

Az O.J.-ügy 1996-ban került ismét az igazságszolgáltatás elé. A hozzátartozók által indított, ezúttal a nyilvánosság teljes kizárásával lefolytatott polgári peres eljárásban Simpsont tettlegesség és az áldozatok jogellenes halála miatt 1997-ben 33,5 millió dollár vagyoni kártérítésre ítélték, ami gyakorlatilag bűnössége elismerését jelentette.

Borítókép: AFP / POOL / Jason Bean

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!