európai kultúra

2018.01.22. 22:25

Elkezdődtek a Kulturális Örökség Európai Évének hazai programjai

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között – mondta a megnyitón Navracsics Tibor.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a magyar kultúra napján, hétfőn este, Budapesten azt mondta: Az egyes nemzetek és kultúrájuk nélkül nincs sem Európa, sem európai kultúra – fűzte hozzá Navracsics Tibor, aki kiemelte azt is:

Magyarországot Európában és a világon mindenhol kulturális nagyhatalomként ismerik.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes hangsúlyozta: Európa és az európai kultúra ereje abban rejlik, hogy sokszínűségére mindig a fejlődés előmozdítójaként, és nem akadályaként tekintettek.

A különbözőségek felismerése nem szabad arra sarkaljon, hogy az egyes nemzeti kultúrák feloldódjanak valamilyen alaktalan, tulajdonságok nélküli egységben – fogalmazott a politikus, aki szerint a józanság azt követeli, hogy „a bennünket megkülönböztető jegyeket óvjuk és tekintsük erőnek”.

Az európai kultúra a keresztény etika, görög filozófia és római jog pillérein nyugszik. A kormány azért dolgozik, hogy később büszkén lehessen visszatekinteni a 21. század elejére, látva, hogy Európa akkor is önmaga maradt, amikor pilléreit több oldalról ostromolták – mondta Csepreghy Nándor.

Cél: európai kultúra felfedezése

Ha Európában békében akarunk tovább élni, saját kultúránk továbbfejlesztése és a többi európai nemzet kultúrájának jobb megismerése egyaránt elengedhetetlen – emelte ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Hozzátette: minden nemzet egy újabb dimenziót ad az univerzális kultúrának és tudománynak.

Az eseményen Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: a tematikus év célja a kulturális ágazattal és a civil társadalommal együttműködve az európai kulturális örökség védelme, megóvása és népszerűsítése. „Tehát felettébb sok tennivalónk van” – jegyezte meg.

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2018-at tavaly május 17-én nyilvánította a Kulturális Örökség Európai Évének.

A programsorozat fő célkitűzése, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot.

A magyarországi programsorozatot a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.

A köszöntők után Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet az MTA Székházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!