tizenkét napra

2019.12.10. 10:41

Öt év után újra kiállították a Vestonicei vénuszt Csehországban

Az értékes szobrot most visszaszállítják a brnói Morva Tartományi Múzeum raktárába.

Mindössze 12 nap alatt csaknem 20 ezren voltak kíváncsiak a híres Vestonicei vénuszra, a világ legrégebbi ismert égetettagyag-szobrocskájára, amely november végétől vasárnapig volt kiállítva az Olmützi Regionális Múzeumban.

A cseh- és morvaországi múzeumok egyik legféltettebb kincsét öt év után láthatta ismét a nagyközönség.

A nagyjából 25-29 ezer éves, 11,5 centiméter magas, meztelen nőt ábrázoló szobrocskát rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállították át november 26-án Brnóból Olmützbe (Olomouc), ahol másnaptól egy golyóálló vitrinben elhelyezve láthatta a közönség.

A múzeum munkatársai szerint a látogatószám várhatóan meghaladja a 20 ezret, ám pontos számokat csak a jövő hét elején fognak tudni mondani.

Az értékes szobrot most visszaszállítják a brnói Morva Tartományi Múzeum raktárába.

Jiri Mitacek, a brnói intézmény igazgatója szerint a Vestonicei vénuszt csak nagyon ritkán állítják ki, és a nagyközönségnek valószínűleg ismét éveket kell majd várnai, hogy újra láthassa.

Az agyagszobrot 1925-ben a Karel Absolon által vezetett kutatócsoport találta meg egy Dolní Vestonice melletti őskori lelőhelyen. Két darabban, egy őskori tűzhelyből került elő.

Borítókép: wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!