Irodalom

2020.02.06. 07:38

Több mint 2700 kiadásban jelentek meg világszerte Milan Kundera művei

Milan Kundera Párizsban élő cseh író műveinek eddig legkedvesebb 2739 kiadása jelent meg a világon, több tucat – köztük perzsa, szingaléz, maláj, kurd, hindi és urdu – nyelven – derül ki a Milan Kundera fordításokban című, Csehországban most megjelent tanulmánykötetből.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A legnépszerűbb Kundera-mű A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény, amely eddig 44 nyelven és 426 kiadásban jelent meg közölte a CTK cseh hírügynökséggel Martina Smídtová, a kötetet publikáló brünni Morva Tartományi Könyvtár munkatársa.

A bibliográfiai és tanulmánykötetet Jaromír Kubícek állította össze különféle adatbankok alapján. Milan Kundera a munkát azzal segítette, hogy Kubícek rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában lévő szerzői kötetek jegyzékét.

A kiadások száma nagy valószínűséggel magasabb, hiszen nem biztos, hogy mindenről van információnk

mondta Jaromír Kubícek újságíróknak. Kubícek a brnói sziületésű Kundera művének legjobb csehországi ismerője, több tanulmánykötetet is írt a neves szerzőről.

A bibliográfiából egyebek között kiderül, hogy

A lét elviselhetetlen könnyűsége németül 64-szer, spanyolul pedig 41-szer jelent meg, a Tréfa című regény pedig 34 francia kiadást ért meg.

Milan Kunderát az 1968-as csehszlovák reformokban vállalt szerepéért minősítette a korabeli prágai kommunista rendszer a társadalom ellenségének, és tiltotta el a publikálástól. Kundera a hetvenes években Nyugatra emigrált és évtizedek óta Párizsban él.

Az 1989-es rendszerváltás előtt művei Csehszlovákiában és több kelet-európai szocialista országban tiltólistára kerültek.

Magyarul A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Búcsúkeringő is a nyolcvanas évek második felében jelent meg először.

Borítókép: Milan Kundera cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!