biztonságba helyezik

2020.07.28. 12:08

Eltávolítják Picasso betonfalképeit egy lebontásra ítélt oslói kormányépületről

A halászok című mű három férfit ábrázol, amint méretes fogásukat próbálják behúzni a csónakjukba.

People wearing striped sweaters in honour of Picasso, protest in front of the Y-Block against its demolition decision, in the government quarter of Oslo, Norway, on September 13, 2019. - The building with the mural “The Fishermen” by Picasso and the Norwegian artist Carl Nesjar was damaged in the bombing from July 22, 2011 and is scheduled for demolition, due to be moved elsewhere. (Photo by Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Megkezdték az eltávolítását Pablo Picasso két monumentális betonfalképének a norvég kormány egyik oslói épületéről, amelyet lebontásra ítéltek, mivel megrongálódott a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik által 2011-ben elkövetett terrortámadásban.

Az alakja miatt Y-blokknak nevezett épület szürke betonfalaira Carl Nesjar norvég művész alkotta meg a Picasso által megtervezett műveket.

Az épület utca felöli homlokzatát díszítő, A halászok című mű három férfit ábrázol, amint méretes fogásukat próbálják behúzni a csónakjukba. Az előcsarnokban lévő, A sirály című faliképen pedig kitárt szárnyakkal látható a szóban forgó madár, szájában egy hallal.

Az épület lebontását felügyelő ügynökség szerint a 250, illetve 60 tonnás műalkotások eltávolítását hétfőn kezdték meg és előreláthatólag csütörtökön vagy pénteken végeznek a munkálatokkal.

A faliképeket a közelben helyezik biztonságba, és a tervek szerint egy 2025-re elkészülő új kormányépületben kapnak helyet.

A projekt norvég és külföldi ellenzői azonban évek óta azért küzdenek, hogy lebontás helyett inkább felújítsák az épületet, ahogy azt a szomszédos H-blokk esetében is tervezik.

A H-blokkban volt a miniszterelnöki hivatal, mielőtt 2011 júliusában Breivik felrobbantott egy autóba rejtett pokolgépet az épületnél, megölve nyolc embert, majd áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc embert – zömmel tizenéveseket – agyonlőtt a szociáldemokrata Munkáspárt ifjúsági táborában.

Az Y-blokk lebontása ellen küzdők érvelése szerint az épület nem csupán az 1960-as évek építészetének egyik ékes példája, hanem a megőrzése egyszersmind azt az üzenetet is hordozná, hogy hiába próbálta elpusztítani a kormányépületeket egy szélsőjobboldali terrorista, azok mégis állva maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!