80 éves volt

2021.02.21. 22:53

Meghalt a híres Wall Street-i bikaszobor alkotója

Arturo Di Modica a bronzbikát engedély nélkül állította fel New Yorkban, szimbólum lett belőle.

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este – adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet.

A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében.

A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.

Arturo Di Modica
Fotó: Zhong Yang / Imagechina/AFP

„Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe” – idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.

Hozzátette, hogy a bikát „viccnek, provokációnak” szánta, ehelyett azonban „átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága”.

Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.

„Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten” – idézte fel Di Modica.

Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult.

Halála előtt egy, két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!