80 éves volt

2021.02.21. 22:53

Meghalt a híres Wall Street-i bikaszobor alkotója

Arturo Di Modica a bronzbikát engedély nélkül állította fel New Yorkban, szimbólum lett belőle.

Tourists pose next to the "Charging Bull" statue, sometimes called the Wall Street Bull, a 3,200 kg (7,000 pound) bronze sculpture by Arturo Di Modica, which symbolize aggressive financial optimism and prosperity, in New York, February 2, 2009. Wall Street shares were mixed in morning trade after a better-than-expected reading from the US factory sector helped offset a bleak report on consumer spending and income. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Emmanuel Dunand

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este – adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet.

A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében.

A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.

Arturo Di Modica
Fotó: Zhong Yang / Imagechina/AFP

„Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe” – idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.

Hozzátette, hogy a bikát „viccnek, provokációnak” szánta, ehelyett azonban „átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága”.

Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.

„Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten” – idézte fel Di Modica.

Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult.

Halála előtt egy, két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!