hatalmas veszteségek

2021.04.22. 08:30

A Fokvárosi Egyetem több ezer könyve veszett oda a tűzvészben

A Fokvárosi Egyetem (UCT) több ezer könyve veszett oda a hétvégi tábla-hegyi tűzvészben – írta szerdai közleményében az egyetem rektorhelyettese, Mamokgethi Phakeng.

Firefighters check a burnt house, used as a University of Cape Town students' residence, as a forest fire burns out of control on the foothills of Table Mountain, above the University of Cape Town, in Cape Town on April 18, 2021. (Photo by RODGER BOSCH / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Rodger Bosch

Több mint 24 órán át égett Fokváros újabb kori történetének egyik legpusztítóbb tüze, melyet végül hétfőn sikerült megfékezni,

történelmi épületek szenvedtek károkat, otthonokból kellett kitelepíteni a lakókat.

Az 1829-ben alapított és a kontinens legjobbjának tartott Fokvárosi Egyetem hallgatói is arra kényszerültek, hogy meneküljenek a lángok elől, amikor az egyetemi épületeket elérte a tűz, mely nem kímélte a történelmi könyveket és dokumentumokat őrző könyvtárat sem.

A tűz a faborítású Jagger Olvasóterem tetejénél támadt a könyvtárépületre, az ott őrzött könyvek nagyjából fele elpusztult.

Az alsóbb emeleteken tartott könyvek, kéziratok és dokumentumok úgy menekültek meg, hogy a tűzjelzésre öt acélajtó záródott be, megakadályozva a lángok továbbterjedését.

Addig azonban a tűz martaléka lett az Afrika-tudományi gyűjtemény mintegy 70 ezer darabjának nagy része, a kontinens országaiból származó ritka szótárak, valamint egy nagyjából 3500 afrikai filmből álló DVD-gyűjtemény.

„Volt egy jelentős gyűjtemény Afrika nyelveiről, melyet az 1950-es években adományoztak az egyetemnek, többek között vallási és oktatási szövegeket, szótárakat és nyelvkönyveket tartalmazott”

- írta a közlemény.

Az olvasóteremben a beszakadt tető csonka vaselemei lógnak az elszenesedett könyvek kupacai fölött, van, amelyik még füstölög, miután az oltáshoz használt víz minden szegletbe beszivárgott.

A könyvtár dolgozói már elkezdték a megmaradt könyvek mentését, de a vízkárokra nem voltak felkészülve. Igyekeznek szerdára befejezni az átnedvesedett könyvek eltávolítását, hogy a penész kialakulását és a további károsodást megelőzzék.

A károkat csak előzetesen mérték fel, később, ha biztonságosnak nyilvánítják az épületet, nyilvánosságra hozzák a veszteségek teljes listáját.

Borítókép: tűzoltók az egyetemnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!