hatalmas veszteségek

2021.04.22. 08:30

A Fokvárosi Egyetem több ezer könyve veszett oda a tűzvészben

A Fokvárosi Egyetem (UCT) több ezer könyve veszett oda a hétvégi tábla-hegyi tűzvészben – írta szerdai közleményében az egyetem rektorhelyettese, Mamokgethi Phakeng.

Több mint 24 órán át égett Fokváros újabb kori történetének egyik legpusztítóbb tüze, melyet végül hétfőn sikerült megfékezni,

történelmi épületek szenvedtek károkat, otthonokból kellett kitelepíteni a lakókat.

Az 1829-ben alapított és a kontinens legjobbjának tartott Fokvárosi Egyetem hallgatói is arra kényszerültek, hogy meneküljenek a lángok elől, amikor az egyetemi épületeket elérte a tűz, mely nem kímélte a történelmi könyveket és dokumentumokat őrző könyvtárat sem.

A tűz a faborítású Jagger Olvasóterem tetejénél támadt a könyvtárépületre, az ott őrzött könyvek nagyjából fele elpusztult.

Az alsóbb emeleteken tartott könyvek, kéziratok és dokumentumok úgy menekültek meg, hogy a tűzjelzésre öt acélajtó záródott be, megakadályozva a lángok továbbterjedését.

Addig azonban a tűz martaléka lett az Afrika-tudományi gyűjtemény mintegy 70 ezer darabjának nagy része, a kontinens országaiból származó ritka szótárak, valamint egy nagyjából 3500 afrikai filmből álló DVD-gyűjtemény.

„Volt egy jelentős gyűjtemény Afrika nyelveiről, melyet az 1950-es években adományoztak az egyetemnek, többek között vallási és oktatási szövegeket, szótárakat és nyelvkönyveket tartalmazott”

- írta a közlemény.

Az olvasóteremben a beszakadt tető csonka vaselemei lógnak az elszenesedett könyvek kupacai fölött, van, amelyik még füstölög, miután az oltáshoz használt víz minden szegletbe beszivárgott.

A könyvtár dolgozói már elkezdték a megmaradt könyvek mentését, de a vízkárokra nem voltak felkészülve. Igyekeznek szerdára befejezni az átnedvesedett könyvek eltávolítását, hogy a penész kialakulását és a további károsodást megelőzzék.

A károkat csak előzetesen mérték fel, később, ha biztonságosnak nyilvánítják az épületet, nyilvánosságra hozzák a veszteségek teljes listáját.

Borítókép: tűzoltók az egyetemnél

Ezek is érdekelhetik