gladiátorok játszótere

2017.08.11. 17:33

Negyedszázados a Premier League

Indulásának huszonötödik évfordulóját ünnepli az angol labdarúgó-bajnokság élvonala, a Premier League, amelynek pénteken kezdődik a legújabb idénye.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben indult a Premier League első szezonja, külföldi vezetőedzők nélkül. A mostani, pénteken rajtoló idényben húszból csak hét kispadon ül hazai mester.

Az első idényben nevezett 242 játékosból csak 13 volt külföldi. Gunnar Halle norvég hátvéd, az Oldham Athletic játékosa úgy emlékszik vissza, kemény munkát kellett végezni. „Egy-két játékos talán nem vetette meg az italt, de keményen edzettek. Ilyenek voltak az angol játékosok.” Az Oldhamnek meg kellett nyernie az utolsó három meccsét a bennmaradáshoz, idegenben győzték le az Aston Villát, hazai pályán a Liverpoolt és végül diadalmaskodtak a Southampton felett is. Halle egyébiránt nem ért egyet az angolok félelmeivel, hogy manapság már túl sok a külföldi játékos. Szerinte van bőven hazai tehetség is.

A Premier League indulása egybeesett a Manchester United felemelkedésével. Az első 11 bajnokságból nyolcat Sir Alex Ferguson csapata nyert meg. A régi élvonal utolsó győztese, a Leeds United akkori egyik kulcsjátékosa azonban mind a mai napig vegyes érzelmeket táplál a Premier League létrejöttével kapcsolatban. „Új arculatot akartak, ennyi az egész. Nekünk, játékosoknak nem változott a szerződésünk” – idézte fel Gordon Strachan, aki szerint a hazaadás szabályának szigorítása hozta a legnagyobb változást a játékban.

Az emberek azt kérdezték tőlük, hogyan csúsztak egy év alatt az elsőről a 17. helyre. „Őszintén? A hazaadás tilalma nagy szerepet játszott ebben. Azelőtt legurítottuk a labdát a kapusnak, szusszantunk egyet, felmentünk a félpályáig, felkészültünk a csatára. Többé nem tehettük ezt” – emlékezett vissza.

Strachan szerint annak idején Nagy-Britannia legjobbjai között kellett lenni ahhoz, hogy az angol bajnokságban játsszon valaki. Ma már a világ legjobbjai közé kell tartozni, és persze a játékosok anyagi körülményei is megváltoztak.

A Premier League ugyanis milliárdos üzlet. Elég csak a közvetítésekre gondolni. Míg régen évi 18, majd 60 mérkőzést sugároztak élőben, manapság már világszerte 168-at. A 2019-ig tartó hároméves időszakra pedig 8,34 milliárd fontért (2800 milliárd forintért) adták el a jogokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!