Olimpia

2017.09.13. 13:17

Párizs nagy eséllyel pályázik a 2024-es rendezésre

Sikeresnek bizonyult Párizsnak az a stratégiája, hogy a kezdetektől elzárkózott a 2028-as olimpia megrendezésétől, és kizárólag a 2024-es nyári játékokra kívánt pályázni.

A francia Le Monde napilap utalt rá: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése Limában szerdán egy korábbi megállapodás következményeként várhatóan rábólint arra, hogy hét év múlva Párizsban, négy esztendővel később pedig Los Angelesben legyenek a nyári játékok.

A Le Monde szerint a dátumok elosztása a két város között jelentős részben annak köszönhető, hogy a francia szervezők az elmúlt két évben hajthatatlanok maradtak.

A párizsi pályázat 2015. június 23-i hivatalossá tételétől kezdve a francia támogatók semmit nem változtattak az eredeti álláspontjukon: 2024 vagy soha. Amikor 2016 végén először felmerült, hogy a NOB egyszerre jelölné ki a 2024-es és 2028-as nyári játékok helyszínét, Párizs azonnal jelezte, hogy nem tervez olimpiát rendezni 2028-ban. A francia álláspont július 11-én Lausanne-ban sem változott, amikor érvényessé vált a dupla jelölés.

„Továbbra is ragaszkodtunk 2024-hez, mert hittünk a pályázatunkban” – mondta a lapnak Laura Flessel francia sportminiszter. „Azért nem nyitottuk meg soha az ajtót 2028 felé, mert készen állunk 2024-re és biztosak vagyunk magunkban” – tette hozzá.

„Ez nem arrogancia. Egy projektet képviselünk. Nem lehet azt mondani, hogy a korábbi alkalmakkor rosszul lobbiztunk, most meg azt, hogy mert jó lobbistratégiát választottunk, arrogánsak vagyunk. Pont ellenkezőleg. Olyanokkal dolgozunk, akik kiválóan ismerik az olimpiai környezetet, és akik képesek voltak felmérni a helyzeteket. Semmilyen okunk nem volt arra, hogy 2028 felé nyissunk” – mondta a lapnak Michael Aloisio, a párizsi pályázati bizottság vezérigazgató-helyettese.

A hajthatatlan francia állásponttal szemben az amerikaiak nyitottabbak voltak, de bírálták a francia fellépést.

„Amikor a kettős jelölés kérdése felmerült, mi soha nem mondtuk, hogy Los Angeles először, vagy azt, hogy 2024 vagy soha” – mondta Casey Wasserman, a Los Angeles-i pályázati csapat vezetője, aki szerint a francia álláspont „ultimátumként” hatott. A Párizs 2024 bizottság tagjai nyilvánosan soha nem válaszoltak a vádakra, de a kulisszák mögött a francia sajtónak mindig azt mondták, hogy Los Angeles azért fogadta el a 2028-as szervezés jogát, mert tudta, hogy Párizs jobb pályázatot adott be.

Párizs legutóbb 1924-ben rendezett nyári olimpiát, s ezért is hangoztatta azt nyilvánosan, hogy fontosnak tartja, száz évvel később ismét visszatérjen az olimpia a francia fővárosba. A legfontosabb érvként azonban a szervezők pragmatikusabb okokat jelöltek meg. Az olimpiai falut a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosba tervezi a pályázati bizottság, amely szerint „lehetetlen a telket 2028-ra megkapni”.

A szervezők azt ismételgették mindenhol, hogy ha további négy évet várni kell, új helyszínt is kell találni az építendő létesítményeknek, és ez gyengítené a pályázat minőségét. Francois Martins, Párizs sportügyi alpolgármestere a NOB nyári lausanne-i ülésén azt is elmagyarázta az újságíróknak, hogy a párizsi logó csak 2024-re működik, az ugyanis az Eiffel-tornyot idézi meg a 2-es és a 4-es számjegy egymásba kapaszkodásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!