a demokráciáért

2017.07.27. 07:24

Tizenhat éves fiút öltek meg a venezuelai összetűzésekben

Ő már a második halálos áldozata a caracasi tüntetésnek a kétnapos venezuelai országos sztrájk szerdai kezdete óta – közölte a dél-amerikai ország ügyészsége.

A sztrájkot a jobboldali ellenzék hirdette meg, hogy megpróbálja meghiúsítani a Nicolás Maduro elnök által vasárnapra kiírt alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat, amelyek révén az önkényuralmi törekvésekkel vádolt Maduro félre akarja tolni útjából a vele szembeszálló, ellenzéki többségű parlamentet.

A Caracasban életét vesztett fiú nevét nem közölték. Előtte egy 30 éves férfit öltek meg egy tüntetésen a hegyvidéki Merida államban. Kettejük halálával összesen 105-re emelkedett az április eleje óta folyamatos Maduro elleni tüntetések és a nemzeti gárda alakulataival vívott összetűzések halálos áldozatainak száma.

Miközben a venezuelai fővárost részlegesen megbénította a szerdán kezdődött általános sztrájk, az amerikai kormányzat szankciókat jelentett be Venezuela 13 volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselője ellen. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig kijelentette: a venezuelai politikai feszültség fokozódása következtében már eddig is rengetegen vesztették életüket, és nagyon sokan sérültek meg a szinte mindennapossá vált tüntetéseken, ezért legfőbb ideje véget vetni az erőszaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!