Illegális bevándorlás

2017.08.03. 11:08

Az olasz hadihajók bombázásával fenyeget egy líbiai vezér

Engedély nélküli beavatkozásnak nevezte az olasz haditengerészet líbiai misszióját Halifa Haftár tábornok, a Líbia keleti felét uraló erők vezetője egy olasz napilap szerdai számában megjelent nyilatkozatában, megerősítve, hogy készek a líbiai vizekre lépő olasz hajók bombázására.

Kijelentette, Olaszországot baráti országnak tartja, de a római parlament által szerdán megszavazott haditengerészeti misszió „engedély nélküli”, éppen ezért külföldi beavatkozásnak számít. Az úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereget vezető tábornok a lapnak megerősítette, hogy bármilyen ország hajója lép líbiai vizekre a „mi felhatalmazásunk” nélkül, „bombázni fogjuk”.

Korábban a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió jelentette, hogy Halifa Haftár kész megtámadni az olasz hadihajókat. Ezt az olasz kormány megalapozatlan információnak nevezte, Halifa Haftár azonban most megerősítette támadási szándékát. A líbiai Bengázi városában székelő Haftár tábornok nem rendelkezik olyan hadihajókkal, amelyek az olasz egységeket meg tudnák támadni, légiereje azonban képes erre.

Az olasz fegyveres erők több mint félezer katonája szolgál azon a két hadihajón, amely technikai-logisztikai segítséget kíván nyújtani a líbiai parti őrségnek az embercsempészet megakadályozásában, a migrációs hullám megfékezésében. Az egyik olasz hajó már líbiai vizekre lépett. Az olasz kormány hangsúlyozta, hogy az olasz haditengerészet közreműködését az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök levélben kérte Rómától. Az olasz védelmi miniszter azt mondta, az olasz hadiegységeknek joga van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak.

Líbiában két párhuzamos kormányzat küzd az ország minél nagyobb részének ellenőrzéséért. Az ország nyugati részét a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormánynak nevezett kabinet irányítja, keleti részén viszont egy el nem ismert „kormányzat” gyakorolja a hatalmat, amelynek meghatározó alakja a 73 éves Haftár tábornok.

Ezzel egy időben két szicíliai halászhajót támadás ért a Tunézia és Líbia közötti nemzetközi tengerszakaszon. A halászhajók segítségére az olasz légvédelem sietett, és ez eltávolította a támadó hajókat, amelyeknek nemzetiségét még nem közölték az olasz hatóságok.

Ezek is érdekelhetik