Tisztességtelen verseny

2017.08.30. 15:40

Beperelték a Rubik-kocka utánzatának gyártóját

A Rubik-kockát gyártó londoni Rubik's Brand Ltd a „világ legkeresettebb kirakós játékát utánzó” Quick Cube értékesítésének leállítását követelve perelte be az ohiói Duncan Toys céget.

A per kiterjed a Duncan Toys anyavállalatára, a wisconsini Flambeau Inc-re, valamint a játékot forgalmazó New Jersey-i Toys „R” Us cégre is.

A manhattani kerületi bírósághoz benyújtott kereset szerint a Duncan terméke, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak, a Rubik-kocka „sajátosságait és külsejét utánozza”, leszámítva az oldallapok színét és azt, hogy a kis kockák sarkai enyhén le vannak kerekítve.

A Rubik's Brand a védjegysértés és a tisztességtelen verseny fogalmait használja keresetében, megjegyezve, hogy a Toys „R” Us is felelősségre vonható a Quick Cube értékesítéséért.

A dokumentum szerint azok a fogyasztók, akik a felperes Rubik-kockájára számítanak, „csalódni fognak, amikor használni kezdik a vádlott utánzatát”, ami „visszafordíthatatlan károkat” okoz a Rubik's Brandnek.

A Toys „R” Us 15,99 dollárért (négyezer forint) kínálja a Rubik-kockát és 4,99 dollárért a Duncan Quick Cube-ját a honlapján.

A Duncan szóvivője megalapozatlannak nevezte az állításokat, és azt mondta, a vállalat minden erejével azon lesz, hogy megvédje magát. A Toys „R” Us nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésre.

A kereset a feltételezett illegális profit megtérítését és az elszenvedett károk háromszorosának megfizetését követeli, valamint az utánzatok megsemmisítését.

Rubik Ernő találmánya, a bűvös kocka, 1976. október 28-án kapott szabadalmi engedélyt, majd nem sokkal később világméretű játékőrületet indított el. A Rubik's Cube 1980-81-ben több országban az év játéka lett, 1981-ben bevonult a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájngyűjteményébe, 2014-ben beválasztották az amerikai Játékok Dicsőségcsarnokába. Máig nagyjából 100 millió darabot adtak el belőle világszerte.

 

A világszerte ismert Rubik-kockával nagyszabású világversenyen is összemérik a legjobbak magukat, akik 10 másodperc alatti átlagidővel rakják ki a játékot.

Borítókép:

Egy kisfiú az eredeti Rubik-kockával játszik a Rubik 40. – A magyar kreativitás napján a Design Terminálban 2014. április 27-én.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!