késő bánat

2017.08.18. 10:34

Bocsánatot kért a brit védelmi miniszter

Évekig tartó csatározás után bocsánatot kért a brit védelmi miniszter az iraki háborúban elesett egyik brit katona és két társa családjától.

Phillip Hewett közlegény 2005-ben vesztette életét. Ő volt a kilencedik a brit hadsereg járőröző egységeiből, aki a takarékossági okokból alkalmazott könnyű páncélzatú, észak-írországi utcai járőrszolgálatra tervezett Land Roverben halt meg. A terepjáró szinte semmilyen védelmet nem nyújtott az iraki lázadók által telepített pokolgépek ellen.

A sokak által „mozgó koporsónak” nevezett járművekben 37 brit katona vesztette életét az iraki és az afganisztáni hadszíntéren elkövetett pokolgépes támadásokban.

2013-ban az asszony és két olyan katona családja, akik szintén könnyű páncélzatú terepjáróban vesztették életüket, mérföldkőnek számító ügyet nyertek a brit legfelsőbb bíróságon. Az ítélet ugyanis lehetővé tette számukra, hogy az emberi jogokról szóló törvény alapján bepereljék a védelmi minisztériumot. A bíróság kimondta, hogy haláluk idején a katonák a brit jogrendszer hatásköre alatt voltak, így rájuk is vonatkozott az 1998-as törvény. A védelmi minisztérium ezután is megpróbálta hátráltatni az ügyet. Az iraki beavatkozással kapcsolatos vizsgálat és az arról szóló 2016-os jelentés azonban komolyan elmarasztalta a tárcát a Land Roverek alkalmazása miatt, a minisztérium és a három család közötti pereskedés pedig végül megegyezéssel zárult, amelynek része volt a védelmi miniszter bocsánatkérése a három családtól.

A Hewett anyjának szóló levélben Michael Fallon úgy fogalmazott, tisztában van azzal, milyen kínokat jelentettek a család számára az elmúlt több mint egy évtized csatározásai.

„A kormány megtanulta a leckét: biztosítania kell, és biztosítani is fogja, hogy a hadsereg mindig megfelelően legyen felszerelve és ellátva” – tette hozzá.

Az iraki háborúban 179 brit katona vesztette életét 2003 és 2011 között, az afganisztáni hadszíntéren pedig 454.

Ezek is érdekelhetik