Alstom-ügy

2017.08.31. 11:30

Budai Gyula: Gyurcsány Ferenc felelőssége egyértelmű

Minden idők legnagyobb korrupciós botránya az Alstom-ügy, s ebben egyértelmű Gyurcsány Ferenc és a szocialista-szabaddemokrata politikusok felelőssége – mondta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.

A kormánypárti politikus a tanúmeghallgatását követő sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten arról is beszélt, hogy a 4-es metró szerelvényeinek beszerzése kapcsán elcsalták a beruházás összértékének egyharmadát, mintegy 166 milliárd forintot.

A szerződések megkötése és a beruházás megkezdése a Gyurcsány-kormány időszakára esik, tehát egyértelmű a felelősségük. A pénz pedig minden bizonnyal az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ kasszájába vándorolt, fűzte hozzá. Nem véletlenül mondta azt korábban Gyurcsány Ferenc: jobb, ha nem beszél arról, hogy honnan érkezett pénz az MSZP-nek – jelentette ki Budai Gyula.

Gyurcsány Ferenc vegye végre a bátorságot, és szólaljon meg a 4-es metró ügyében – hangoztatta a fideszes politikus.

Budai Gyula 2011-ben elszámoltatási kormánybiztosként vizsgálta a 4-es metróval kapcsolatos szabálytalanságokat.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Központi Nyomozó Főügyészségen tartott tanúmeghallgatásán beszámolt a fél évtizeddel ezelőtti vizsgálatok eredményéről.

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat állapított meg, amelyek becsült pénzügyi összhatása mintegy 166 milliárd forint.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

Ezek is érdekelhetik